В Турция е обявен тридневен траур след атентата в Анкара

Най-малко 95 души са убити при две последователни експлозии в турската столица

11.10.2015 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
В Турция е обявен тридневен траур след атентата в Анкара

В Турция е обявен тридневен траур, след като най-малко 95 души бяха убити при атентат в столицата Анкара, посочи BBC. Според изданието това е най-смъртоносната атака случвала се някога в Турция.

Две последователни експлозии избухнаха по време на мирен митинг в турската столица. При нападението са ранени 245 души, а 48 от тях се намират в тежко състояние.

Телевизионни кадри показват сцени на паника и хора, лежащи на земята, покрити с кръв на фона на протестни плакати.

Правителството определи взривовете като "терористичен акт" и гневно отхвърли твърденията, че то е виновен.

На 10 октомври късно вечерта президентът на САЩ Барак Обама  разговаря с колегата си Реджеп Тайип Ердоган като "предаде най-дълбоките си лични симпатии за убитите и ранените в тези отвратителни атаки и потвърди, че американският народ е солидарен с народа на Турция в борбата срещу тероризма и споделените предизвикателства пред сигурността в региона".

Съболезнования поднесе и българският външен министър Даниел Митов:

"Oт името на МВнР на Р България и от лично мое име искам да изкажа своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите по време на днешното бомбено нападение срещу мирна демонстрация в Анкара. Българският народ се противопоставя категорично и решително на тероризма като средство за постигането на каквито и да е цели!" - посочи министър Митов в официалната си Facebook страница.