ПКК обяви край на съпротивата

Кюрдската работническа партия призова за спиране на военните действия

10.10.2015 | 15:27
ПКК обяви край на съпротивата

Кюрдската работническа партия /ПКК/ призова бойците си да прекратят бойните действия в Турция, освен в случай, че бъдат нападнати, съобщи интернет сайт, приближен до организацията, предаде АФП.

Още по темата

Преди три месеца ПКК прекрати примирието, което спазваше от две години в Турция.

Според агенция Firat решението на ПКК е било взето в резултат на призивите, идващи от Турция, както и от чужбина за спиране на всякакви действия, които биха попречили на провеждане на парламентарните избори в страната на 1 ноември 2015.

Съобщението на ПКК бе направено няколко часа след двойния атентат в Анкара, при който бяха убити най-малко 30 души, а няколко стотин ранени и който бе насочен срещу леви и кюрдски активисти. Двойната експлозия бе определена от правителството като терористичен акт.

 

Още по темата

ПКК е лява кюрдска националистична военизирана организация, базирана в Турция и иракски Кюрдистан. ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984, отнела хиляди човешки животи.

ПКК е обявена за терористична организация от Турция и страните от Европейския съюз, а Интерпол я включва в списъка на организациите, заподозрени в незаконна търговия с наркотици.

Видеозаписът на АФП съдържа интервю с Джемил Баик, командир на ПКК, който казва, че има готовност за примирие с турските власти, въпреки насилието в последните три месеца. Интервюто на АФП е правено в Северен Ирак, съобщава агенцията.