Орбан: Бежанската криза е проблем на Германия

Никой не иска да остане в Унгария, Полша или Естония, заяви унгарският премиер в Брюксел

03.09.2015 | 13:34 Редактор: Мариета Иванова
Орбан: Бежанската криза е проблем на Германия

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще наложи строг контрол по границите на страната, докато хиляди мигнрати се събират на централната международна жп гара в Будапеща, предава BBC.

Европейският съюз призова Унгария да бъде намерено общо решение на проблема с мигрантите, които се опитват да достигнат до Северна Европа.

Орбан замина за Брюксел, където разговаря с представители на европейските институции за бежанската криза. На последвалата разговорите пресконференция той изтъкна, че „никой не може да напусне Унгария без да бъде регистриран”. Той също така подчерта, че това не е стратегия, а бавно изпълнение на нормите на ЕС.

По думите му обаче бежанският проблем не е на Европа или на Унгария. – „Проблемът е на Германия,” заяви той, подчертавайки, че „никой не иска да остане в Унгария.”- „Нямаме проблем с тези, които искат да останат в страната. Никой не иска да остане нито в Унгария, Словакия, нито Полша, нито Естония. Всички искат да отидат в Германия”, заяви Орбан, изтъквайки, че за Будапеща проблемът остава в регистрирането на мигрантите.