Допълнителни мерки за сигурност по летищата в ЕС

Вземат проби за барут и взривни вещества от пътуващите

02.09.2015 | 17:07 Редактор: Васил Детелинов
Допълнителни мерки за сигурност по летищата в ЕС

В навечерието на годишнината от 11 септември- допълнителни мерки за сигурност по летищата в Европа. Личният багаж на пътуващите ще бъде проверяван за наличието на взривни вещества. Целта е предотвратяване на терористични актове.

Самолетът остава единственото превозно средство ,което се следи от началото до края на пътуването. Затова се смята и за най-сигурния транспорт. От началото на месеца летищните власти въвеждат още мерки за сигурност. Освен проверката на личния багаж, летищните властите на случаен принцип ще приканват встрани от опашката пътуващи и ще вземат проби от ръцете и дрехите им за наличието на барут или други взривни вещества.

 

  "Безвредно е, преминало е всички тестове и изпитания и трябва да ви кажа, че пътниците го приемат с разбиране. Самият процес е много кратък и много бърз . От определени зони на пътниците се вземат натривки след което оборудването за секунди извършва анализи и дава резултат."- обясни Владимир Рапонджиев, директор по сигурността на Летище София.

 

Такава апаратура има и на двата терминала на софийското летище, но властите не разкриват дали вече има засечени пътници със следи от взривни вещества. Засега процедурата не забавя граничния контрол. Но от летището приканват пътуващите да са там 2 часа преди полета. Така правят и Иво, Ева и синът им Крис. Заминават на почивка в италианския град Катания и не се притесняват от допълнителните мерки за сигурност.

Заради кризата с бежанците, от летището са засилили мерките за сигурност и около самолетите, местата където се товари багажа и край оградите на двата терминала.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов и Димитър Розов.