Будапеща отвори вратите на централната си гара за хилядите имигранти

Международните влакове за Западна Европа обаче са спрени за неопределено време

03.09.2015 | 11:07 Редактор: Мариета Иванова
Будапеща отвори вратите на централната си гара за хилядите имигранти

Вратите на централната гара в унгарската столица Будапеща вече са отворени за хилядите бежанци и имигранти, пристигнали в страната, предава BBC. Медията припомня, че гарата беше затворена за около ден-два. С отварянето на вратите хората буквално са „наводнили” жп платформите, посочва BBC.

Международните влакове към Западна Европа обаче са спрени „за неопределено време”, гласи официално съобщение в страната.
BBC отбелязва, че новината идва на фона на планирани разговори между премиера – антиимигрант Виктор Орбан в Брюксел по повод кризата.

Хиляди имигранти се оказаха блокирани на гара Келети в Будапеща, след като във вторник и сряда- 1 и 2 септември, са били спрени да се качат на влакове. Някои от тях са влезли в сблъсък с полицията.  

Те са си купили билети след като Унгария бързо изостави опитите да регистрира имигрантите и бежанците, давайки по този начин възможност на голям брой хора да се качат на влакове за Виена и Южна Германия.

BBC отбелязва, че остава неясно защо властите са разрешили достъп на мигрантите в гарата на 3 септември. Кореспондентът на медията Ник Торпе споделя, че мнозина са се опитали да се „натъпчат”  във влак за Мюнхен. В същото време информацията, че на хората няма да им бъде позволено да пътуват до Германия, набира все по-голяма скорост.