ЕК ще предложи страните от ЕС да разпределят 120 хиляди бежанци

Предложението е с оглед на бавното прилагане на механизмите в различните страни, според източник на AFP

03.09.2015 | 17:54 Редактор: Мариета Иванова
ЕК ще предложи страните от ЕС да разпределят 120 хиляди бежанци

Европейската комисия планира да предложи страните от ЕС да постигнат съгласие по разпределянето на 120 хиляди бежанци с цел споделяне на тежестта от миграционната криза, предава Агенция Фокус, цитирайки AFP.

По думите на източник на френската медия, „доколкото парламентарните механизми могат да работят много бавно и предвид крайно изострената ситуация в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде препоръчано спешно да бъдат разпределени в страните на ЕС още 120 хиляди мигранти”.

През месец юни ЕК настояваше за въвеждане на квоти за прием на бежанци в страните-членки от ЕС. Идеята за разследването между страните беше за 60 хиляди имигранти и бежанци в държавите от общността без Великобритания, Ирландия, Дания, Гърция и Италия. Впоследствие предложението беше изоставено. Италианският премиер Матео Ренци тогава предупреди, че страната му обмисля да предприеме крайни мерки за справяне с кризата, като издаде временни визи за имигрантите, пристигнали в страната, които от своя страна, ще им дадат възможност да пътуват в рамките на Шенгенското пространство.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия стартира 32 процедури за установяване на нарушения по отношение на миграционните процеси в различни страни от ЕС, предаде ТАСС, позовавайки се на официалния представител на ЕК Наташа Берто.

 „През юли ЕС утвърди единна миграционна система и от този момент ние вече стартирахме 32 процедури към страни от ЕС за установяване на различни нарушения в области на миграционното законодателство. Те, по-конкретно се отнасят, към условията на прием на имигрантите, предоставянето на убежища, спазването на нормите на общото Шенгенско пространство,” коментира тя.

 ЕС може да съществува само, ако се играе по правилата и това се отнася за Шенген- едно от главните постижения на Европейския съюз и изразител на фундаменталните ценности на Европа, коментира още Берто.

Тя допълва още, че председателят на ЕК – Жан-Клод Юнкер, поддържа постоянна връзка с лидерите на страните от ЕС заради миграционния проблем. Берто изтъква още, че миграционните процеси ще бъдат една от основните теми в традиционната реч на Юнкер за състоянието на ЕС следващата седмица.