Срещата на APEC: конкурентни търговски предложения

Стивън Енгъл, Bloomberg

11.11.2014 | 13:40
Срещата на APEC: конкурентни търговски предложения

Американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин нямаха планирана среща тук в Пекин, но имаха кратък, неформален разговор. Те размениха няколко думи по време на срещата на Азиатско-Тихоокеанските страни /APEC/.

Администрацията на Обама казва, че кратката среща не е позволила на двамата да обсъждат никакви теми, определено не и Украйна.

Същото важи и за срещата на Путин с австралийския премиер Тони Абът, който миналия месец каза, че ще каже на Путин какво мисли за катастрофата на малайзийския самолет в Украйна.

Това не се случи.

Но двамата са имали кратък разговор по време на форума в Пекин.

Личните драми са най-интересната част от конференцията. Имаме Обама и Си за търговското споразумение; Си и Шинзо Абе, които хладно си стискат ръцете; и Си и Путин, които се опитват да покажат, че тяхното приятелство стига по-далеч от газовите договори и противопоставянето на Запада.

APEC днес продължава. Срещата на лидерите напредва с конкурентни търговски договори, предлагани от двете страни.

Имаше и пробив между САЩ и Китай по договора за информационни технологии.

Те се договориха да продължат напред с преговори за сваляне на тарифите върху глобалните продажбите за 1 трлн. долара на технологични продукти. Още през декември се очаква сделката да се финализира.

Това ще бъде първото намаляване на тарифите в СТО за 17г.

Днес срещата на APEC завършва, а утре ще имаме среща между президентите Си Дзинпин и Барак Обама.