Кой печели от стимулите на BoJ

Паричните стимули в Япония – благословия за едни и проклятие за други

10.11.2014 | 12:59 Редактор: Велко Каменов
Кой печели от стимулите на BoJ

Интересен коментар направиха от Bloomberg по въпроса кой наистина печели от разхлабената парична политика в Япония. Едва ли е изненадващо, че благодарение на средата в Япония в момента богатите забогатяват още повече. Собственикът на холдинга Fast Retailing Тадаши Янаи, който е най-богатият човек в Япония, е спечелил 2 милиарда долара благодарение на политиката на Японската централна банка. Разхлабената парична политика доведе до ръст в цените на акциите в Япония, откъдето главно идват печалбите за Янаи. Вторият най-богат човек в Япония е Масайоши Сон, собственик на Softbank. Благодарение на паричните стимули Сон е спечелил 182 милиона долара повече. Такемицу Таказаки пък видя състоянието си да нараства с 434 милиона долара.

Освен за тримата милиардери стимулите се оказаха благословия и за други японци. От началото на стимулите на Японската централна банка състоянието на японците, които притежават инвестиционни активи на стойност поне 1 милион долара, се е увеличило с 24% по данни на Bank of Canada.

В същото време средната месечна заплата на японските домакинства пада с 2,9% за септември 2014 като вземем предвид ефекта от инфлацията. Това е 15 пореден месец на спад. Отслабващата йена се отразява негативно на покупателната способност на обикновените домакинства в страната и реалният им разполагаем доход продължава да се свива.

Шери Ан, Bloomberg