Ще има ли ново увеличение на данък продажби в Япония

По план увеличението трябваше да се случи през октомври 2015

10.11.2014 | 11:31 Редактор: Велко Каменов
Ще има ли ново увеличение на данък продажби в Япония

Проучване нa Bloomberg показва, че е по-вероятно планираното увеличение в данък продажби в Япония от 8% на 10% през октомври 2015 да се осъществи. 12 от 15 икономисти, участвали в проучването, са на това мнение.

Все още обаче не е ясно дали увеличението ще стане факт. Първото увеличение в данъка на 1 април 2014 доведе до спад в японския БВП от 7,1% на годишна база за второто тримесечие на 2014. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе трябва да вземе решението дали да има повторно увеличение до края на 2014.

Според японския вестник Yomiuri Абе може да отложи увеличението, ако данните за ръста на БВП в Япония през третото тримесечие не са задоволителни. Данните трябва да излязат на 17 ноември. При условие, че се стигне до отлагането Yomiuri казва, че дори Абе може да разпусне парламента и да организира избори до края на 2014. По този начин Абе ще поиска оценка от хората за икономическите си политики.

В интервю на 7 ноември 2014 Абе заяви, че не обмисля организирането на предсрочни избори. Министър-председателят обаче даде поводи за спекулации, продължавайки с думите „това е нещо, което всеки министър-председател е длъжен да каже”.