Президентът Путин ухажва жената на китайския президент

11.11.2014 | 08:05
Президентът Путин ухажва жената на китайския президент

Първото, неписано правило на дипломацията може би е „не закачай жената на президента“, но прясно разведеният руски президент може би е пропуснал урока, съобщава Foreign Policy.

Лидерите на 21 страни от Азиатско-Тихоокеанското партньорство се бяха събрали събраха в Пекин по време на ежегодната среща на APEC на 10-11 ноември във Водния куб, стадиона, построен за Олимпиадата през 2008. Путин седеше до първата дама Пън Люян, която седеше до съпруга си Си Дзинпин.

Си може би сега съжалява за тази подредба.

Докато Си бе разсеян с разговор с американския президент Барак Обама, който седеше от дясната му страна, руският лидер, популярен ездач и ловец на тигри се впусна в акция. След кратка размяна на реплики – вероятно Пън е промълвила „Малко е студено тук“, Путин внезапно става и намята с палто кавалерски раменете на първата дама. Тя се усмихва, благодари и сяда, само за да пусне палтото минути по-късно в ръцете на услужлив помощник.

Държавната китайска ТВ CCTV засне целия епизод, на който Пън и Путин се виждат като дребни фигури на екрана, но коментаторът безпогрешно ги разпозна и каза: „Току-що Путин наметна с палтото си първата дама“.

Видеото в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=HsbPFmTyt_A#t=14

Още по темата

Големите китайски новинарски сайтове като Sina и Phoenix Media бързо разпространиха видеото, което се завъртя и в китайските социални медии. Появи се за кратко и хаштаг „Путин дава палто на Пън Люян“ в Weibo, китайският туитър.

След това се намесиха цензорите. Часове след появата на видеото, китайските новинарски сайтове вече го бяха свалили от сайтовете, а социалните медии бяха прочистени.

Китай иска да показва кристално чист образ на страната докато е във фокуса на вниманието на международните агенции, отразяващи срещата на APEC.

Контролираните от държавата медии грижливо пазят репутацията на първите си лидери.