Камерън: Лондон не иска нова Студена война

Лондон е готов да подкрепи нови санкции срещу Русия

11.11.2014 | 16:19 Редактор: Ирина Георгиева
Камерън: Лондон не иска нова Студена война

Великобритания не желае нова Студена война, но е готова да подкрепи затягане на санкциите срещу Русия, ако прецени, че тя "продължава да дестабилизира" ситуацията в Украйна. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на посветено на външната политика събитие в Лондон Борис Джонсън.

Дейвид Камерън напомни за заплахата от Студена война между Запада и Русия, за която в последно време алармираха и други политици. Той отново изрази британската позиция, че конфликтът в Украйна няма военно решение, но не уточни какви стъпки трябва да бъдат предприети за мирното му уреждане.

"Действията на Русия поставят голяма опасност пред останалата част на Европа. Тук, в тази сграда, ние виждаме как историята се променя от бомбардировките. Не бива да ни напомнят за последиците на пренебрегването, когато големите страни в Европа завладяват малките." - уточни Камерън.

Британският премиер каза още, че ще постави въпроса директно на руския президент Владимир Путин по време на срещата на страните от Г-20 в австралийския град Брисбейн, планирана за 15 и 16 ноември.

Междувременно ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини съобщи, че министрите на външните работи на Европейския съюз следващата седмица ще обсъдят налагането на по-строги санкции срещу Русия, както и начините за оказване помощ на Украйна.

"Следващата седмица в понеделник ние ще се срещнем в Брюксел на министерско равнище, за да обсъдим не толкова по-строгите санкции срещу Русия, колкото как да помогнем на Украйна в тези трудни времена. Трудни заради сигурността на нейната територия, заради конфликтът на нейна територия. Трудни и заради икономическата ситуация. Въпреки постигнатото споразумение за газа, все още има доста неща, които трябва да се направят." - коментира Могерини.

На въпрос дали трябва да бъдат засилени санкциите срещу Москва, Могерини заяви, че подобно решение винаги стои на масата, като добави, че санкциите не са цел, а средство.