Американският вицепрезидент Джо Байдън отправи предупреждение към Русия заради Украйна

Великобритания също осъди действията на Русия в Украйна

11.11.2014 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Американският вицепрезидент Джо Байдън отправи предупреждение към Русия заради Украйна

Американският вицепрезидент Джо Байдън отправи предупреждение към Русия заради Украйна. Байдън е разговарял по телефона с украинския президент Петро Порошенко, като двамата са се съгласили, че е от ключово значение Русия да спазва ангажиментите си, произтичащи от подписания през септември в Минск меморандум за прекратяване на огъня. В противен случай Москва ще трябва да плати още по-висока цена.

Предупреждението на американския вицепрезидент Джо Байдън идва след като стана известно, че нови колони от танкове, камиони и тежка артилерия се придвижват към бастиона на проруските сепаратисти в Донецк. Той е призовал за бързото сключване на коалиционно споразумение, което да даде възможност на украинското правителство да продължи процеса на приемане и изпълнение на реформите и да изпълни другите си обещания към украинския народ, дадени на парламентарните избори на 26 октомври.

Великобритания също осъди действията на Русия в Украйна, която според тях въоръжава сепаратистите в Донбас, а ЕС предупреди, че може да увеличи санкциите срещу правителството на Владимир Путин.

"Незаконните действия на Русия дестабилизират суверенна държава и нарушават нейния териториален интегритет."-  акцентира Камерън.

Досега Западът многократно е изразявал безпокойство относно твърденията на Киев, че Москва изпраща военни подкрепления, но Русия отрича обвиненията, че е замесена в боевете в източната част.