ЕК: Строга и справедлива?

Коментар на Аспарух Йорданов

10.11.2014 | 18:38
ЕК: Строга и справедлива?

10 ноември 2014

 

Новата еврокомисия започна работа преди седмица.

Дълго очаквана, въоръжена с надежди, идеи и нови лица – отборът на Жан-Клод Юнкер вече ясно заяви, че е време да започне да изпълнява обещанията си.

Президентът на комисията Юнкер обаче бавно започна да показва твърдата страна на характера си, след като в предизборните си речи за поста бе определян като прекалено мекушав човек, който гледа да угоди на всички.

В сравнение с предшественика си на поста, Юнкер изглежда вече суров, а медиите в западна Европа го определиха като непредсказуем. За отрицателно малко време той влезе в остро противоречие с двама министър-председатели – Дейвид Камерън на Великобритания, както и Матео Ренци на Италия.

Причината е заради условието двете страни да правят допълнителни вноски в касата на Брюксел, като за Острова цифрата възлиза на малко над два милиарда евро.

Юнкер успя да разгневи Лондон и Рим, а Матео Ренци дори нарече еврокомисията “сбирщина бюрократи, живеещи в двореца си в Брюксел”.

Незвисимо обаче от емоционалните критики, както и от първоначалното нежелание на Лондон да направи допълнителната вноска; независимо от убедителните речи и недоволството – Жан-Клод Юнкер не промени нито за миг решенията и плановете си, а напровтив – втвърди още повече официалната си позиция и настоя за изпълнение на задачите – без особена емоционалност.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live