Защо по пътя към успеха трябва да се спира

В музиката паузата е не по-малко важна от нотите, напомня Денис МакЛаулин в публикация в LinkedIN

13.06.2015 | 10:30 Редактор: Мариета Иванова
Защо по пътя към успеха трябва да се спира

Има моменти в кариерата и живота, в които сякаш цялата Веселена е срещу нас. Става дума за онова време преди големия успех или неизбежната промяна, когато не виждаме светлината в края на тунела, а усилията, които влагаме, се блъскат в стените на неподходящите обстоятелства или съпротива от друг вид, като липса на ресурс или неправилно избран момент. Точно в такива моменти, когато не виждаме поуката от неуспеха, е добре да поспрем.

Паузата, подобно на тишината, е част от общото възприятие за цялото

Експертът и автор на бестселъри по лидерство и риск мениджмънт Денис МакЛаулин отбелязва в публикация в LinkedIN, е добре да търсим отговор на това дали важни области в живота ни като кариера, компания или проект се движат в желаната от нас посока и, независимо дали отговорът е положителен или отрицателен, е добре да отделим време да поспрем в препускането към целта.

„Важно е да отделите време за кратка почивка и да оставите живота да навакса“, коментира  МакЛаулин в поста си в професионалната социална мрежа.

В подкрепа на позицията си той дава пример с Алберт Айнщайн, който на въпрос за неговата специална Теория на относителността  веднъж се пошегувал с репликата: „Обмислях я, докато карах колело“. В случая става дума за пауза, която е променила света, коментира  МакЛаулин.

Още по темата

В този смисъл помислете какво би се случило, ако спрете за малко бясното препускане към преследването на цел, особено ако сте на етап, при който новите ви идеи буксуват в постигането на резултати. МакЛаулин отбелязва, че последицата от временното спиране може да не е от мащаба на връзката между времето и пространството, както се е случило при Айнщайн, но е напълно възможно да направите стъпка напред в полето на усилията ви.

Паузата ни дава възможност да видите цялата картина

В музиката паузата е точно толкова важна, колкото нотите, допълва още  МакЛаулин.

В комедията- изборът на точния момент е всичко. По думите на комика Джак Бени: „Не е толкова важно да знаеш кога да говориш, колкото кога да направиш пауза“.

Ако винаги правите нещо, не може да видите стореното и да съберете отделните части заедно, коментира МакЛаулин. И съветва- спрете и направете крачка назад, за да видите цялата картина и да не се фокусирате прекалено тесногръдо върху само един елемент.

Временните спирки ви дават възможност да планирате

МакЛаулин коментира, че веднъж спрели да помислите и погледнете на голямата картина, паузата би била загуба на време, ако не вземете това, което знаете и не го направите част от бъдещия ви план. Той цитира думите на експерта по управление на времето Алан Лакейн, който казва: „Планирането е включването на бъдещето в настоящето, така че може да направите нещо още сега“.

И така, където и да се намирате по пътя към целите на важните за вас области-спрете, разчетете знаците и се уверете, че все още се движите в правилната посока.