Лидери, изграждането на екипа започва с вас

За материалните и нематериалните ползи от споделеното вземане на решения

10.02.2015 | 18:04 Редактор: Мариета Иванова
Лидери, изграждането на екипа започва с вас

Изграждането на екип започва с лидера, пише в своя публикация в LinkedIN технологичния експерт и опитен бизнес лидер Робърт Шимонски. Той се фокусира върху роля на лидера при сплотяване на екипа и утвърждаването на новия стил на ръководене в организацията- базиран на следването и споделеното участие във вземането на решения.

Водещата роля при формирането на екип не означава, че е задължително лидерът да има последната дума за всичко, което става, отбелязва Шимонски. Не означава също така, че всички решения се взимат отгоре-надолу. Те може да дойдат и от основната, тъй като тези в окопите имат ресурс да донесат много светлина в тъмните предизвикателства за компанията. Подобен подход налага приемането на радикална концепция, а именно, че зад някои от най-добрите решения стои екипно мислене, а не разпореждане.

Новата парадигма на успешните екипи предполага лидерът и хората му да се фокусират по-малко върху авторитарния стил на управление и да се придържат повече към лидерския стил на следването. Това дава възможност на екипите да споделят повече властта си и има отношение към сближаването на екипа, формирането му и неговата динамика, подчертава  Шимонски.

Изграждането на сплотен екип изисква работа, подчертава той.

Преминаването към базиран на екипа подход може да се окаже нелека задача, ако сте единственият, който иска да споделя власт. Много са тези, които нямат желание да се откажат от нея и това превръща постигането на подобна цел в истинско предизвикателство. За тези, които винаги са се придържали към „лидерството на следването“, ще е изпитание да работят в организация, която не го утвърждава.

Например, ако наемете лидер в организация, където действа борд, убеден, че взимането на решения трябва да следва посоката отгоре-надолу, опитите ви да подкрепите подхода за включването на инициатива отдолу- нагоре може да срещнат съпротива.

Ако имате подкрепа от компанията, което прави процеса по-лесен и удовлетворителен, ще откриете, че може да развиете екипни качества, които да да начертаят пътя към по-добра продуктивност. Може да получите и други материални облаги като завършени проекти и/или повече екипна продукция.

Нематериалните ползи включват- ентусиазъм, повишен морал и участие в организационните усилия, извън разписаните задължения.

Ролята на лидера

Когато обмисляте развитието на екипа, следва да си зададете въпроса- каква е ролята лидера? В описания по-горе сценарий на осъществяване и приемане на промяната към лидерство на следване, лидерът е коучът. Той е изграждащият екипа, мотиваторът, водачът и двигателят.  Шимонски подчертава, че има определени качества или черти, които определят   лидерът, който следва:

  • Умеете ли да слушате? Ако имате недобри умения да изслушвате; да изчаквате, преди да се изкажете или да изчаквате, за да ви изслушат, от вас няма да се получи добър лидерът, който следва. Ще е трудно да изградите сплотен екип, ако се проваляте в изслушването.
  • Вярвате ли в по-голямото добро? Ако се борите само за себе си, гледате само как да утвърдите името си, не се колебаете да „бутнете под автобуса“ екипа си или членове от него заради собствената си сигурност, категорично няма да се справите със съвременните функции на лидера, който следва.
  • Създавате ли доверие? Изграждането на доверие е важно. Ако екипът ви не се чувства комфортно да говори с вас или за вас, ще ви е трудно да изградите комуникационния модел отдолу-нагоре. Ако нямате желание да слушате, само раздавате нареждания и по принцип сте недоверчиви, не е изключено да ви се стори изключително трудно да бъдете лидер, който следва.
  • Съпричастни ли сте? Ако създавате открита атмосфера, в която другите могат да споделят предизвикателствата си, страстите си и предложенията си без страх, от вас може да се получи добър лидер на новото време.
  • Вярвате ли в изграждането на екипа, развитието на другите и планирането на успеха? Модерните лидери трябва да осигурят своето напътствие, внушавайки убеждението, че „ние сме в това заедно“. Това не би трябвало да ви е чужда идея, предвид факта, че се очаква да градите екип професионално, наред с лидерството на следващото поколение.
  • Развитието на сплотен екип отнема време. Разработването на лидерския стил на следването е продължителен процес. Не е лесно да бъде наложено. Също така не пасва добре към тези, които са фокусирани върху собствената си кариера и не вярват в т.нар. по-голямо добро и дори не е изключено да назрее конфликт между привържениците на различните идеи.