Познание през игра и танц

Equinox Partners празнуват една година от прилагането на първата българска коучинг програма

19.05.2015 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Познание през игра и танц

Ако мислите, че има нещо по-лесно от това да присъствате, може би грешите. Почти толкова трудно може да се окаже и слушането без да говорите за себе си. Това са само два от изводите след първия ден от седмицата на коучинг семинари, организирана от Equinox Partners.

Присъствието е една от ключовите компетенции, развивана по време на коучинг програмата Intunity Coaches, разработена от Гергана Павлова и Пламен Петров, която вече една година достига до много хора в България. По думите на Гергана Павлова „присъствието е мястото, в което всичко е възможно или още кота нула без етикет, без оценка и качества”. За улесняване на изключването  на оценката в усъвършенстването на присъствието в програмата използват арт подход, подобен на артистичната провокация на Марина Абрамович -„Артистът присъства”. А целта за всеки е различна- да се обърне към себе си, да установи контакт, да си даде време, докато присъства срещу или до другия.

По случай първата си годишнина и преди началото на пролетното издание на програмата  Intunity Coaches Гергана Павлова и Пламен Петров организират серия от семинари, част от които водени от хора, вече преминали коучинг курса. И общото между един юрист, един мениджър на малък бизнес и експерти по вътрешна и външна комуникация в хода на семинарите се оказа стремежът да усъвършенстват себе си, да преоткрият автентичното си Аз, да чуят друга гледна точка и т.н. Използваните средства за целта са арт задачи, танго танци, споделяне на опит и дискусии, саморефлекция и други.

Оказва се, че и при възрастните, както при децата, играта улеснява осъзнаването и обогатяването на  уменията. Придобиването на нови знания при възрастните, обаче, би могло да срещне съпротивата на установени през минал опит познавателни схеми, възприятия и нагласи. И оттук чрез средата на подкрепяща провокация към осъзнаване на собствения потенциал коучингът се доказва като успешен метод за разгръщане на познанието за себе си и другите, а оттам за по-ефективно поставяне на цели, вземане на решения и реализация.

Мотото на първата българска коучинг програма  Intunity Coaches e „Аз съм, аз израствам, аз действам”. И както Гергана Павлова от Equinox Partners сподели, позовавайки се на Екхарт Толе,  в първия ден от семинарите по случай първата годишнина от коучинг програмата: „Истинската мъдрост е, когато отдаваме внимание на себе си и другите”.

В програмата за втория ден- 19 май, е заложен семинар от първо лице за ползата от коучинг подхода за успеха на малкия и среден бизнес в България.

Повече информация за инициативата може да намерите във Facebook.

Снимки: Пламен Петров