Иво Христов: ГЕРБ явно ще се коалира с Реформаторите, но реално с ДПС

Когато се заговори за реформи, значи някой е неудовлетворен от паричните потоци, които отиват към него, коментира социологът

04.11.2014 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова
Иво Христов: ГЕРБ явно ще се коалира с Реформаторите, но реално с ДПС

Още преди изборите беше ясно, че ГЕРБ ще направи коалиция с Реформаторския блок – явно с РБ, но реално с ДПС, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air социологът Иво Христов.

„Тъй като този факт по никакъв начин не трябва да бъде оповестен- оттам Реформаторският блок или това което се представя като политическа сила, започна да рекетира спечелилия- но не достатъчно,изборите, за да управлява самостоятелно и да определи правилата. Това формира драматизма на преговорите след изборите на есента на тази година“, коментира още Христов.

Той посочи, че в момента нещата вървят по плоскостта на всекидневни пазарлъци за едно или друго министерство.
По думите му това, че ДПС неформално ще подкрепя кабинета, а РБ формално ще определи и късия хоризонт на това правителство. - „Ако трябва да водим сериозен разговор, би трябвало да говорим за това каква политика ще се реализира. Но тъй като в България политиката няма съдържание, то формата става съдържание и ние се занимаваме с клюкарската и жълтата страна на нещо, което се представя за българска политика“, посочи още социлогът.

Христов допълни още, че следващото правителство изначално е поставено на хлъзгав лед. - „Ако си спомняте в нощта на изборите Местан заяви, че дава 300 дни толеранс на това правителство. По този начин съобщи колко ще трае този кабинет. Това означава, че ще наблюдаваме сценки от тези при конституирането на кабинета в следващите 300 дни“, заяви експертът.

Той коментира и информацията, че Реформаторският блок настоява за министерски пост в Земеделското министерство, в структурите на което години наред ръководни позиции заемат кадри на ДПС. По думите му амбициите са свързани с факта, че това е един от свежите канали за пари от Европа.

„Когато някой ви заговори за реформи, да знаете, че е неудовлетворен от паричните потоци, които се движат към него,“ посочи Христов.

По думите му препоръките на европейските партньори на българските партии за съставяне на кабинет са директни нареждания, които обаче не променят ситуацията у нас, свързана  дефицити  и структурни кризи на икономическия модел като такъв.

„Българската икономика живее от изкуственото дишане на европейските финансови потоци, а всъщност цялата драма е как ще бъдат разпределени между политическите клики. Това по никакъв начин обаче няма да се отрази на оздравяването на българската икономика, която има структурни дефицити,“ заяви социологът.