Бойко Борисов и Радан Кънев си отправиха музикални послания във Facebook

Кой как е разбрал музикалните послания на колегите си и дали те ще дадат тласък на преговорите?

03.11.2014 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Бойко Борисов и Радан Кънев си отправиха музикални послания във Facebook

Еднодневната пауза в консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство, лидерите на двете политически формации компенсираха с музикални послания във Facebook. Поздравите започна Радан Кънев още на 2 ноември вечерта с песента на AC/DC - Stiff Upper Lip, а Бойко Борисов отговори сутринта с Ticking bomb на Aloe Blacc. Какво означава музикалната кореспонденция между евентуалните бъдещи партньори в управлението и какъв е  политическият й подтекст?

Парчето, което Радан Кънев пусна е от едноименния албум на австралийските рокаджии. В песента на AC/DC се пее "Като куче във вой, аз хапя всичко, направил съм достатъчно, не мога да се реформирам, чувстваш ли жилото?"

Заглавието Stiff Upper Lip или буквално преведено "стисната горна устна" е стара английска пословица, която означава, че въпреки трудностите, човек трябва да стисне устни и да довърши започнатото. В България, например в такива ситуации казваме "Да стиснеш зъби". В Англия описват с тази фраза, хора които задържат емоциите в себе си и не го излагат на показ. 

Показно взривяване на света обаче се описва в песента,  появила се малко по-късно във Facebook профила на Бойко Борисов. В Ticking bomb на Aloe Blacc се пее "Целият свят седи върху цъкаща бомба, която е на път да експлодира и слънцето може повече да не изгрее. Тихата война започна, няма убежище, няма твърда земя. Оръжието е заредено, а небето ще падне!"

Не по-назад от лидера си останаха Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, които са в преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на кабинет. Г-жа Бъчварова е публикувала песента на Nickelback - Burn it to the ground, като е оставила послание отгоре  "Ще обикаляме, докато светът не спре да се преобръща"! В песента се пее още "Нямаме никакъв приятел, никакво съмнение... Продължаваме, докато светът спре да се върти, докато го изгорим до основи тази нощ." "Всичко е казано в текста", пише Румяна Бъчварова в коментарите под песента.

Томислав Дончев е най-лиричния и философски настроен в посланието си. То е от саундтрака на филма на братята Коен „О, братко къде си?“. В коментар за песента "Лягай си, малко дете и не плачи", Томислав Дончев написа "Аз, ти и дяволът правим три".

Кой как е разбрал музикалните послания на колегите си и дали те ще дадат тласък на преговорите? Отговорът вече е въпрос на часове. Дотогава е сигурно едно - политиците демонстрираха добър музикален вкус. А избирателите научиха още един английски идиом.