Втори ден на консултации при президента

На 4 октомври разговорите на Дондуков 2 продължават

03.11.2014 | 19:27 Редактор: Ирина Георгиева
Втори ден на консултации при президента

Патриотичният фронт до този момент и етап на консултациите категорично отказва да "даде" министри в бъдещ коалиционен кабинет. Но на 3 ноември стана ясно, че той е готов да поеме третия мандат и да състави , по думите на Красимир Каракачанов , професионално и отговорно правителство. Това стана ясно след срещата с държавния глава Росен Плевнелиев на втория ден от консултациите му с парламентарно представените партии. На 3 ноември държавният глава се срещна и с БДЦ, хората на Бареков са готови да предложат експерти за министри ако бъдат потърсени. 

Патриотичният фронт са уверили президентът Росен Плевнелиев, че са готови да вземат третия проучвателен мандат и да предложат работещ и професионален кабинет, ако първите две политически сили не успеят. От партията все още не са получили редактирания вариант на общата управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок.  

"За нас е по-важно да бъдат очертани основните приоритети пред нацията и да има програма за управление. Ще цитирам един китайски философ: Не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки. Т.е дали аз ще съм министър е най-малкото, което има значение за бъдещото управление на България." - заяви Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт.

След срещата си с президента, от БДЦ обясниха, че имат готовност да предложат експерти за министри, ако бъдат потърсени за това. Иначе  очакват да видят програмата за управление  на бъдещото правителство , след което ще стане ясна и тяхната позиция за подкрепа на новия кабинет. Но поставиха условия. 

"При условия, че се работи за създаването на работни места, че се работи за електронизация на държавата. Така че към днешна дата не мога да кажа как бихме гласували при съставянето на кабинет, защото не знаем какви са приоритетите на този кабинет. Ние още след изборите сме заявили това не е важният въпрос кой ще е министър-председател. Най- важно е каква ще е програмата която ще се изпълнява през следващите 4 години." - заяви Светлин Танчев спъредседател на БДЦ.

На 4 октомври разговорите на Дондуков 2 продължават между Реформаторския блок и ДПС . В сряда президентът ще се срещне с БСП и ГЕРБ. Тогава се очаква партията с най-много депутати в парламента да получи и проучвателен мандат за съставяне на правителство.