Гало: ЕЦБ няма пуска програма тип Фед

15.07.2014 | 17:57
Гало: ЕЦБ няма пуска програма тип Фед

Интервю на Стивън Гало директор Валутни стратегии в  BMO Capital Markets за Манъс Крани от Bloomberg в Лондон.


Готова ли е ЕЦБ да направи повече усилия, за да задвижи икономиката. Следващият ни гост казва, че банката метафорично казано действа измамно, за да отложи количествените улеснения. С нас е Стивън Гало директор Валутни стратегии в  BMO Capital Markets. Радвам се че сте с нас. Измамни действия от ЕЦБ. Не се ли надяваме прекалено много на количествените улеснения?

Най-важното нещо, което работи в полза на Драги е, че цените на активите се увеличиха доста преди ЕЦБ да купи някои от тях. Без значение дали говорим за облигации или за намеса в средносрочен план на пазара за обезпечени ценни книжа, когато той съществува. Цените на активите се увеличиха преди да бъдат предприети действия от страна на ЕЦБ. Това работи много добре за Драги,защото той може да продължи да говори за това и накрая, когато наистина го направи, ще увеличи активите в баланса на банката.  Няма нужда ЕЦБ да започва програма подобна на предприетите от ФЕД, поне не и в началото.

 

Още по темата

Цялата инициатива около целенасоченото финансиране и думите на Драги подкрепят тезата, че няма да е възможно с получаването на парите от програмата банките да отидат и да купят държавен дълг, защото доходността по държавните ценни книжа в Европа е толкова ниска, че никой не би искал да ги притежава. Целенасоченото финансиране конструктивно ли е?

Може би. Трябва да се съсредоточат върху негативните страни и проблемите с платежния баланс. Улесненията от страна на ЕЦБ работят и в двете посоки. Засиленият ръст в кредитирането в някои части на икономиката и повече улеснения може да се отразят зле на платежния баланс, защото увеличават вътрешното търсене за страните от Еврозоната. Това може да доведе до по-слабо евро след време. Другото нещо, което може да се случи обаче и е много опасно е, че ако улесненията са прекалено агресивни и приходите в текущата сметка се увеличат много, имам предвид приходите от износ, това може да накара еврото отново да поскъпне. Получават се дисбаланси в икономиката и те зависят от имотния сектор и строителството, нещо като в Испания. По този начин се трупат дисбаланси в системата и тенденция еврото да поскъпва защото много стимули и улеснения предивзикват вливане на капитали в Европа. Това поставя банката в трудна ситуация. Също така не вярвам да им се иска след 3 години да се окажат в ситуация, в която са създали балон и с който трябва да се справят или да го спукат.

 

Стилът на изказванията на Драги напомня на стила на Марк Карни,който ръководи финансовите очаквания. А именно, че лихвените проценти няма да са основният инструмент на защита за банките, а ще се разчита на това макроикономическите фактори да изиграят своята роля. Това е нов противоречив сигнал.

Има всякакви движещи сили тук. Факторът валутен курс, кредитният фактор, макроикономическия фактор и останалите обикновени неща, върху които се концентрираме прекалено много като ръст на БВП и инфлация. Има толкова много фактори,които оказват влияние. Смятам, че тайната на излизането от кризисни ситуации е да надуеш балони. Централните банки нямат друг избор освен да предизвикат надуването на балони. След това обаче идва въпросът със справянето с тези балони и с размерите им.