Новотни, ЕЦБ: Периферията направи голям напредък

Ексклузивно за Bloomberg TV

11.07.2014 | 12:08
Новотни, ЕЦБ: Периферията направи голям напредък

Джонатан Феро разговаря с Евалд Новотни, член на УС на ЕЦБ. Новотни даде ексклузивно интервю за Bloomberg TV, в което казва, че периферията е направила голям напредък.

/откъс/


Евалд Новотни, член на Борда на ЕЦБ

В момента в международен план се водят дискусии между едва група, която смята, че може би се появяват балони. Тази група иска да се повишават лихвите откакто заседавахме на последната среща в Базел.

От друга страна е позицията на МВФ, който настоява Европа да остане на пътя на ускорението.

В този контекст смятам политиката на ЕЦБ за нещо като усреднена позиция между двете.

Това означава, че оставаме по посока на ускорението. Но го правим предпазливо. Много е важно следното: ние сме съвсем наясно, че освен валутната политика, имаме инструментите на предпазливата макро политика.

Така че ако има някакви конкретни балони, които може да се появят например на имотния пазар, ние ще използваме макро инструменти.

Този дебат се води във Великобритания.

Имаме някои примери в Швейцария, в Холандия.

Така че това трябва да се приеме в по-широк контекст.

 

Но когато говорите за имотния пазар, това е отделна област. Като говорим за суверенен дълг, имаме доходност под 3% в Испания, Италия.. Това не е ли в известен смисъл неустойчиво за тези страни да вземат заеми на толкова ниски лихви, за разлика от времето, когато бяха над 6-7%?

Евалд Новотни, член на УС на ЕЦБ: Не намирам това за неустойчиво.

Не бива да пренебрегваме факта, че тези страни направиха значителен напредък. Очевидно пазарите уважават този напредък.

От друга страна, трябва да е съвсем ясно. ЕЦБ не призовава да има унифицирано ниво на лихви върху публичния дълг в цяла Европа.

Защото е ясно, че има различни рискове. Но като цяло смятам, че сме направили доста голям напредък към понижаване на спредовете в Еврозоната и това допринесе страшно много за нейната стабилност.

 

Във видеото - интервюто и коментар от студиото на Bloomberg TV в Лондон след това.