ЕЦБ с ново дългосрочно целево финансиране на банките

Коментар Адам Джонсън, Bloomberg

09.07.2014 | 07:41
ЕЦБ с ново дългосрочно целево финансиране на банките

Финансовите инжекции от страна на Европейската централна банка и усилията на управителя Марио Драги в подкрепа на икономиката водят до нестабилност в курса на единната валута. Според експерти, цитирани от Блумбърг, еврото може да се понижи с 4% спрямо долара до края на тази година. Коментар Адам Джонсън, Bloomberg


"Всички помнят как през юли 2012 година Марио Драги заяви, че ще направи всичко, каквото е нужно, за да подкрепи икономиката. Това изказване доведе до поскъпване на много европейски активи. Сега той го прави отново, или нещо като "Каквото е нужно-2". 

Още през юни станаха ясни плановете на Европейската централна банка.

Вчера по време на срещата на европейските финансови министри,  Драги разкри малко повече подробности и сподели как, според него, ще се развият нещата.

Той каза, че са предвидено ново дългосрочно целево финансиране за банките в размер на 1 трилион евро.

Тоест 1 трилион свежи пари.

И освен това уточни, че тези финансови инжекции може да увеличат баланса на Европейската централна банка с до 50%.

На пръв поглед звучи добре - подкрепа за банките, които на свой ред трябва да засилят кредитирането.

Проблемът е, че това създава доста несигурност и нестабилност за еврото. И според експертите това е причината, поради която останалите централни банки по света вече държат много по-малка част от резервите си в евро, отколкото преди няколко години.

В момента този дял е около 24 процента и половина от общите глобални валутни резерви в сравнение с 28% през 2009 година.

Тоест ако просто наводняваш пазара с нови евра и правиш, цитирам "каквото е нужно", това естествено създава нестабилност във валутния курс.

И инвеститорите, както и централните банки, започват да се пазят от единната валута. В момента те предпочитат щатския долар и някои азиатски валути. Ето какво се случи с курса на еврото през последната година.

Любопитно е да научим и каква е прогнозата на 92-мата валутни търговци, участвали в анкетата на Блумбърг.

До края на тази година те очакват еврото да достигне ниво от 1,31 спрямо долара. В момента то се търгува на 1,36. Това би бил спад от близо 4%.

И като имаме предвид, че предстои ново печатане на пари и нови мерки от страна на Европейската банка - може би еврото наистина не е най-добрата покупка в момента".