fallback

Местоположението на смартфоните може да се проследи чрез батерията им

Според проучването не е нужно да се използва GPS или Wi-Fi данните на телефона

24.02.2015 | 12:25 Автор: Ирина Георгиева

Телефоните с операционна система Android могат да бъдат проследени чрез начина им на консумация на електричество, установява проучване на Станфордския университет и израелската организация за проучвания в областта на отбраната Rafael Ltd, пише BBC. Според проучването не е нужно да се използва GPS-а или Wi-Fi данните на телефона.

Смартфоните използват повече енергия, когато са далеч от клетъчната си база, защото имат повече пречки, през които да премине сигналът - тоест при повишен разход на енергия, например при провеждането на разговор, чрез алгоритъм може да се определи средата, където се намира потребителят. 

Екипът, който се състои от Ян Михалевски, Дан Бон, Аарон Шулман от отдела за компютърни науки в Станфордския университет, заедно с Габи Накибли от Rafael Ltd, са създали приложение, предназначено за събиране на данни от консумираната енергия. Методът функционира само, ако наблюдавания човек вече е преминал по определен маршрут и хакерите са измерили потреблението на енергия.

"Нужно е веднъж да добием разрешение за свързване с мрежата и достъпа до данните й за мощност. Това са много общи разрешения за ползване на приложението и е малко вероятно подозрение от страна на жертвата." - обясняват от екипа.

В момента има 179 приложения в магазина Google Play за Android, които искат подобна информация, допълват от екипа.

 

fallback
Още от Техно
fallback