Facebook убива батерията на вашия iPhone

Има лесни стъпки това да се оправи

11.04.2014 | 14:37 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook убива батерията на вашия iPhone

Параноя е обхванала голяма част от собствениците на смартфони- тяхната батерия се изтощава твърде бързо. На какво се дължи това? Разбира се, за това може да са виновни безкрайно много фактори, но за собствениците на iPhone основният виновник е Facebook. Това е лошата новина. Добрата е, че това лесно може да се поправи. 

За Facebook, компания с почти неограничени, а някои биха казали, разточително използвани ресурси, доказателствата са съкрушителни, пише Forbes.

За първи път проблемът с изтощаването на батерията беше индексиран от германския разработчик на iOS app Себастиан Дювел и потвърден вече бившият служител на  Apple Скот Ловлес.

След като забелязва как батерията на неговия iPhone 5S, последният за момента модел, се изтощава твърде бързо, Ловлес отстранява проблема чрез разработката на Apple Instruments. Това е активен монитор, който позволява на разработчика да вижда процесите на iPhone, произтичащи в реално време заедно с консумацията на памет и мощ на процесора.

„По време на тестването приложението на Facebook се качваше все по-нагоре в листа с процесите, дори и като не го използвах”, каза Ловлес. - „ Затова се опитах да деактивирам услугите Location Services и Background App Refresh, и познайте какво се случи: процентът на моята батерия се увеличи- от 12% на 17%. Откачено! Никога преди не съм виждал това да се случва на iPhone. IPod Touch само показваше подобно поведение, но не съм го тествал достатъчно.”

Ловлес установил, че това не му се е случило само на него.

„Мога да потвърдя, че това се е случвало и на други смартфони и като приложим описания тест, получаваме същите резултати: процентите на батерията се увеличават след деактивирането на споменатите услуги“, споделя Ловлес.