fallback

NASA трябва да обяви коя частна компания избира в края на септември

13.09.2014 | 10:42

SpaceX на Илон Мъск и Boeing се състезават за 3 млрд долара финансиране за подновяване на американски полети с човек на борда в първата съвместна търговска програма за полети на хора в космоса, съобщава Bloomberg.

Договорът за превоз на астронавти до МКС през 2017 с т.нар. „космически таксита“ трябва да сложи край на зависимостта от руските ракети след спиране на програмата на совалките през 2011.

През септември NASA трябва да обяви кой ще спечели договора.

За Мъск това би била важна стъпка към мечтата му за колонизация на Марс.

За Boeing победата би продължиха половинвековната му история на успехи в американската космическа програма.

Третият конкурент, Sierra Nevada Corp. Предлага кораб тип совалка.

Лорън Томсън, анализатор в Lexington Institute, Арлигнтън, смята че Boeing би бил по-безопасния избор, съобщава Bloomberg.

„Boeing и Space X вероятно имат най-модерните идеи, благодарение на финансираните от NASA техни проекти. Вероятно подялба на поръчката би била решение, от което ще спецелят всички“ – казва Брайън Фрайъл, анализатор на Bloomberg Intelligence.

 

Dragon ще изведе първия 3D принтер в орбита

Четвъртата товарна мисия на SpaceX до Международната космическа станция започва на 20 септември, съобщи НАСА.

Стартът от Кейп Канаверал във Флорида ще се осъществи с ракетата Falcon 9, която ще изведе товарния кораб Dragon.

Той ще изнесе в орбита 2,5 тона провизии и материали за научни експерименти.

Мисията е четвъртата от 12 полета, които SpaceX трябва да предостави за NASA по договора между държавната агенция и частната компания.

Това ще бъде петият полет за Dragon до лабораторията в орбита.

Оборудването, което ще бъде пренесено до МКС включва ISSRapid Scatterometer за наблюдение на повърхността на океана, скоростта и посоката на вятъра. Ще включва и нова биомедицинска апаратура за дългосрочни изследвания на гризачи в микрогравитация.

Новите технологични демонстрации на борда на Dragon включват и спътника със специално предназначение, SpinSat, който ще бъде тестван за движение и позиция в космоса, както и демонстрации на 3D принтиране в нулева гравитация.

SpaceX изстреля успешно на 6 септември 2014 сателита AsiaSat 6  с ракетата Falcon 9 от Кейп Канаверал. Това е дванайсетият пореден полет на Falcon 9 и втората от двете поредни мисии за AsiaSat през лятото на 2014.

 

 

fallback
Още от Техно
fallback