НАСА разчита на частни совалки, за да достигне до Космоса

НАСА прави конкурс за новото поколение космически кораби, които да превозват хора от и до земната орбита

05.05.2014 | 12:18 Редактор: Ирина Георгиева
НАСА разчита на частни совалки, за да достигне до Космоса

Първата космическа надпревара беше въпрос на национална гордост. Сега е въпрос на пари. През 1998г. започва изграждането на Международната космическа станция. Тя е съвместен проект между пет космически агенции - на САЩ, Русия, Япония, Канада и Европа. На нея има и лаборатории близо до безтегловност, посветени на научни изследвания. Към момента на нея има 6 членен екипаж.

Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес и американска космическа совалка. След края на програмата на совалките през 2011г. НАСА започна да използва услугите на частни компании и космически кораби за снабдяването на американския сегмент на станцията.  Елон Мъск, основател на SpaceX и президент на Tesla е възмутен, че в околоземна орбита може да излезе само с помощта на Русия.

"Принудиха ни да платим повече от 70 млн. долара на руснаците на човек само, за да достигнем  до космическата станция. Срамно е, че САЩ трябва да се вози на стоп при руснаците."

САЩ търсят изход от проблема чрез совалки, създадени от частни компании. НАСА  организира конкурс за компания, която да построи космически кораб за превоз на хора от и до земната орбита - договор за милиарди долари. Участниците в горещата надпревара са Boeing, SpaceX, Sierra Nevada. Това са космически компании с милиарди оборот, всяка от които е решена да спечели договора с НАСА, за да стане лидер в развиващата се космическа индустрия.

Служителите на НАСА очакваха от държавната администрация на САЩ  да отпуснае достатъчно средства, за да се изстрелят космически ракети през 2015г. Този срок обаче беше удължен до 2017г., а главният проектант допълни, че ако не се намерят достатъчно пари този срок може да бъде удължен с 3 години. Агенцията планира да възложи договор през август или септември на едно от дружествата - Boeing, SpaceX или Sierra Nevada, които в момента се конкурират да летят с екипажи до орбиталната станция. От НАСА се надяват да получат достатъчно пари, за да възложат множество договори.

Американската космическа агеенция аутсорсва дейности на космически компании от началото на програмата си. С този нов договор, тя се превръща не в ръкъводите, а в клиент. Частните компании поемат всички физически и финансови рискове.

"Всяка ракета, която някога е летяла е построена от търговска компания. Това е още един начин да се покори Космоса. Убеден съм, че ще имам един безопасен и надежден космически кораб, когато дойде време да се подпише този договор. Колкото повече се опитваме, колкото повече изследвания правим ще ставаме по-умни и по-добри. Природата ни е да изследваме Космоса и да отиваме извън познатото."

Още по темата

Русия не се е отказвала от сътрудничество в областта на космонавтиката, написа в блога си в Twitter вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, отговарящ за развитието на сектора в РФ.

НАСА не вижда промени в позицията на Русия към Международната космическа станция, съобщава РИА Новости, цитирайки Алард Бютел, представител на американската космическа агенция.

Преди това Рогозин беше казал, че след въвеждането на санкции срещу Русия, американците може да качват астронавтите си на орбиталната станция с батут.

НАСА продължава да работи с Роскосмос за безопасната работа на Международната космическа станция, която функционира от 13г, каза Бютел.

Списъкът на руски компании, обект на санкциите на САЩ включва и държавната корпорация Ростех, както и нейният директор, Сергей Чемезов.

НАСА прекрати сътрудничество с Русия, с изключение на проектите, в които САЩ имат интерес.

Още по темата в следващия видео материал: