fallback

Атентаторите в Брюксел - бандити, а не терористи

Продължава издирването на третия, известен в медиите като мъжа в бяло

23.03.2016 | 11:15 Автор: Ирина Георгиева

Установена е самоличността на двамата предполагаеми терористи, които взривиха бомбите на летището в Брюксел във вторник сутрин, съобщи белгийската обществена телевизия. Това са братята Халид и Брахим ел Бакрауи. Двамата живеели в Брюксел и се занимавали с бандитизъм.

Полицията потвърди, че двамата са ѝ познати, но като заети с организирана престъпност, а не като терористи.

Според медиите единият от двамата братя е наел под фалшиво име къщата в квартал „Форе“. В същия район преди седмица въоръжени мъже оказаха съпротива на полицията, а по-късно следователите откриха пръстовия отпечатък на Салах Абдеслам, който впоследствие доведе до залавянето му.

Още по темата

Таксиметровият шофьор, който закарал тримата мъже от снимката, разпространена от властите като вероятни извършители на атентатите на летището, съобщи, че клиентите му първоначално искали да качат пет чанти на летището, но впоследствие взели само три заради липса на място. Кметът на Брюксел Иван Майор каза снощи, че бомбите са били в чантите, които тримата са бутали с колички за багаж на летището.

Продължава издирването на третия, известен в медиите като мъжа в бяло, който върви с двамата камикадзета, а по-късно е заснет от камерите на летището да бяга след атентатите. Няколко часа по-късно полицията откри неизбухнала бомба край входа за жп гарата на летището, която беше взривена контролирано, както и автомат „Калашников“. 

Започна идентификацията на 34-те жертви от атентатите. 37-годишна перуанка, женена за белгиец, е първата, чието име беше обявено от външното министерство на Перу. Жената е убита, докато е чакала да се чекира за полета на „Американ ерлайнс“ за Ню Йорк. Тя била на летището заедно със съпруга и двете си дъщери – близначки на 4 г., които са ранени, но оцелели. 

Мароканска гражданка е сред загиналите в метрото, а други четирима мароканци са ранени на летището. Близките на британски гражданин, работещ в Брюксел, пък се опитват да го намерят чрез социалните мрежи, след като загубили връзка с него от вчера. Той бил в метрото, на път за работа, по време на взрива в станция „Малбек“, където загинаха 20 души. Полицията цяла нощ работи на мястото на престъплението сред останките на жертвите. Правосъдният министър Коен Геенс заяви, че няма да бързат с огласяването на имената, за да се избегнат грешки и неточности.

Още новини четете в Dnes.bg

 

fallback
Още от Свят
fallback