България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Време е да преразгледаме мерките си, смята Андрей Новаков

Евродепутатът от Брюксел за терористичния атентат в белгийската столица пред Bulgaria ON AIR

23.03.2016 | 08:37 Редактор: Луиза Божинова
Време е да преразгледаме мерките си, смята Андрей Новаков

Явно е, че не сме си написали домашното и е време да преразгледаме мерките, които сме вземали до момента. Ясно е, че цялостно отхвърляне на една или друга политика няма как да се случи, защото не можем да слагаме всички под един знаменател.  И в метрото, и на летището, както е имало мюсюлмани, така е имало и християни, арменци и всякакви други. Бомбата не е подбирала никого.

Това каза евродепутатът Андрей Новаков в предаването 'Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ако тези хора са се обучавали да бъдат терористи и са ги следяли и са знаели и въпреки всичко са допуснали, е очевидно, че и разузнаването, и тайните служби в Европа не действат единно", допълни евродепутатът. Той подчерта, че вчера е имало информация, че службите са знаели, че ще има атентат, но не са знаели кога и къде. "Всички можем да предположим, че ще има атентат, но да не знаем кога и къде", категоричен е Новаков. "Трябва да има единна система и своевременна обмяна на информация между службите, така че такова нещо да не бъде допускано."

Според него моментът е много подходящ да преразгледаме до колко можем да поверим на ЕС да се грижи за нашата сигурност.

Новаков е на мнение, че трябва да се създаде механизъм, по който да може да се отнема гражданството на хора, за които е доказано, че са се обучавали да се взривяват, върнали са се и тайните служби са знаели за тях.

"Гражданско образование от най-ранна детска възраст е най-добрата превенция", заяви Новаков.

На въпрос какво се случи в Европейския парламент вчера, при избухването на взривовете, Андрей Новаков каза:

"Тогава, когато се взривяват бомби до трите най-големи институции  в ЕС, това със  сигурност не беше нарушаване на дипломатическия протокол. Малко пресилено беше да се каже, че ни евакуират, че има кордон, с който ни изкарват от парламента. По-скоро призивът беше да останем в сградата", каза той и допълни, че е имало момент на известна паника, тъй като бомбата е била прекалено близо. "Нищо не сме чули, тъй като взривът е избухнал под земята, в метростанцията. Единственото, което успяхме да видим са службите, насочили се натам."

"Този път ни трябват повече от молитви, трябват ни ясни действия. Не е моментът за сантименти и сълзи", заключи Новаков.