fallback

Съпругата на Ердоган: Харемът е бил школа за жените

Емине Ердоган говори за замисъла на харемите в Османската империя

10.03.2016 | 16:40 Автор: Мария Аладжова

Османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", заяви съпругата на турския президент - Емине Ердоган, цитирана от AFP.

Изявлението си г-жа Ердоган направи по време на публична проява в Анкара, предавана по телевизиите. В него жената до турският президент ислямист Реджеп Ердоган посочи, че "харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота".

По времето на Османската империя харемът е събирал куртизантките на султана - довереници, фаворитки и сексуални робини. Жените в харема са получавали образование по литература, изкуства и практически умения, но само заради желанията на султана, на когото били собственост, отбелязва AFP. 

Най-умелите ставали истински жени на властта и влиянието с цената на интриги - сюжет, описван многократно в редица романи.

Подобно на съпруга си, Емине Ердоган споделя почитанието към величието на някогашната Османска империя.

Твърдението ѝ за харема обаче предизвика критики в социалните мрежи. 

"При султан Мурад Трети единствените предмети, които не са били допускани в харема, са били книгите", написа в туитър  университетската преподавателка Йозлем Курумлар, цитирана от "24 часа".

fallback
Още от Свят
fallback