ООН не се съгласи със споразумението на Турция и ЕС

Според организацията планът за бежанците нарушава принципите на международното право

08.03.2016 | 16:45 Редактор: Мария Аладжова
ООН не се съгласи със споразумението на Турция и ЕС

ООН изрази съмнения относно "радикалния" план на ЕС за облекчаване на миграционната криза, с аргумента, че той се явява в противовес на международното право, предаде BBC.

Съгласно постигнатото споразумение всички мигранти, идващи от Гърция към Турция, ще бъдат върнати обратно, а бежанците, настанени в Турция, ще бъдат презаселени в ЕС.

Върховният комисариат на ООН за бежанците настоява, че изгонването на мигрантите противостои на Европейското законодателство. 

От международната организация Amnesty International нарекоха новоизготвеният план на Ердоган и ЕС "смъртоносен удар на правото да се търси убежище".

Преговорите по споразумението се състояха вчера в Брюксел, като се очаква диалогът между двете страни в тях да продължи на 17-18 март.

Настоящите обстоятелства поставят Европа пред най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам, отбелязва още BBC.

През изминалата година повече от един милион души са влезли на територията на блока нелегално, по вода, предимно от Турция към Гърция.

Повечето от тях са сирийци, бягащи от продължаващия конфликт в региона. Към момента на турска територия се намират 2,7 млн. сирийски бежанци.

/Снимка: Архив/