ЕС и Турция намериха компромис, но много са недоволните, призна Борисов

Допълнителни 3 млрд. евро помощ за бежанците ще бъдат предоставени на южната ни съседка до 2018 г.

08.03.2016 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС и Турция намериха компромис, но много са недоволните, призна Борисов

След тежки 12-часови преговори в Брюксел се намери компромис между европейските държави и Турция. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов чрез официалната си страница във Facebook.

Недоволните са много, но към момента нищо по-добро не може да се направи, отбелязва Борисов. По думите му допълнителни 3 млрд. евро помощ до 2018 г. ще бъдат предоставени на Турция от ЕС.

Още по темата

"Турция да бъде призната за една от сигурните държави. Реадмисията, нещо изключително важно, между България и Гърция, България и Турция и съответно Турция и Гърция ще е факт", добави Борисов.

Приета е формулата 1 към 1 - за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взима директно един от Турция за ЕС. Целта е по този начин да се спре това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора и просто да се пресече този мръсен бизнес. По думите на Борисов мигрантите ще се приемат само през КГПП, с отпечатъци, с прегледи и с идентификация.

Всичко остава непроменено относно релокацията и по цифрите, за които европейските лидери са се разбрали.

"Действително много спорове имаше по това дали да се ускори издаването на визи за турски граждани, но както и преди нашата позиция по тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи и това се прие", пише още Борисов.

Приет е компромисен вариант относно отварянето на 5 глави по пътя за приемането на Турция в ЕС. Премиерът смята, че към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и съответно лош сигнал към контрабандистите и трафиканти на хора.

Всички от Брюксел отчетоха, че в момента България е еталон за това как се пази шенгенска граница, похвали още Борисов.

"Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази Шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон", допълни премиерът.

 

След тежки 12-часови преговори в Брюксел се намери компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, ...

Публикувахте от Бойко Борисов в 7 март 2016 г.