fallback

Кристалина Георгиева предложи на ООН нов глобален модел за финансиране на хуманитарната помощ в света

Групата на Георгиева представи доклада си в Дубай

18.01.2016 | 12:35 Автор: Мария Аладжова

Работна група към ООН, ръководена от Кристалина Георгиева, предложи нов глобален модел на финансиране на хуманитарната помощ в света, съобщиха от представителството на ЕК в България. 

Георгиева представи доклада по темата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в неделя в Дубай. През май 2015 г. той възложи на експертите да потърсят системни решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.

"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен. В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", поясни Георгиева при представянето на доклада. 

Работната група предлага да се разшири базата за финансиране на хуманитарната помощ,  вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации. Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул.

Кристалина Георгиева е съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ заедно със султана на Перак, Малайзия, Назрин Шах.

fallback
Още от Свят
fallback