Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за 2016г.

Има огромни милиарди европроекти и програми - достатъчно, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, посочи Бойко Борисов

07.12.2015 | 15:29 Редактор: Ирина Георгиева
Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за 2016г.

Политическата стабилност у нас се трансформира в икономическа. Това коментира заместник-председател на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева по време на националната дискусия "Да! На българската икономика". По думите й за стабилността е помогнал и европейският бюджет, но е в сила поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне и Брюксел".

През 2015г. България е на второ място по усвояване на еврофондове, посочи Георгиева. 

"Ако някой това ми го беше казал преди година, че може да се случи щях да кажа: "Сън в лятна нощ", но ето, че това е факт и разбира се това е много важно за тази година, защото това е последната, в която можем да усвояваме парите от предишния програмен период и колкото се може по-малко да останат върнати в хазната на Брюксел." - обясни заместник-председател на ЕК.

България се оказа по-добре подготвена и по-малко засегната от бежанската вълна в Европа, отбеляза Георгиева. Според нея предизвикателствата на ЕС са свързани със справянето на бежанската криза - да се овладее миграционният процес и да сигурността за Европа.

"ЕС трябва да намери начин за тези, които искат и им се налага да го направят е да се интегрират повече - да могат да го направят. За тези, които не искат да се интегрират повече - например Великобритания - да могат да останат в Съюза." - поясни Георгиева.

"Много говорим за Европа на две скорости, но всъщност става дума за две Европи в една. Не е въпросът в икономическото развитие, а в дълбочината на  интеграция. Това не е толкова лошо нещо - да има две Европи в една." - добави заместник-председател на ЕК.

Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за 2016 година, подчерта Георгиева. По думите й в него няма риск за отлагане на плащанията, дължими през 2016г., както и в него няма отлагане на поемането на задължения за бъдещите години в периода.

"Има около 70 млрд. евро за икономическо възстановяване за инвестиции и растеж. Една от най-добрите програми за стимулиране на конкурентоспособност "Хоризонт" 2020 - в този много притеснен момент получи 11% увеличение спрямо 2015г. В него има финансирането, нужно за плана "Юнкер" - 2 млрд.евро задължения за плащания, 500 млн. евро плащания за 2016г. В него има предвидени и 2 млрд. евро за България - толкова, колкото страната ни казва, че има нужда за 2016г. В него има за Горанов 283 млн. евро авансови плащания, които да дойдат за първата половина на 2016г." - съобщи Георгиева.

Бюджетът на България е изпълним, отговорен и ориентиран към растежа на българската икономика, посочи Георгиева. По думите й финансовият министър трябва да се подготви за шока, който може да дойде заради климатичните изменения, "заради това, че сме взаимно зависими и за това трябва да имаме буфер".

Кристалина Георгиева се надява България да се възползва от големите възможности на плана "Юнкер", които "засега други страни го правят, но не и ние". Според нея трябва да се засили ролята на България по този план.

"Освен плана "Юнкер" има още три неща в европейските политики, които са много важни за България - енергиен съюз, дигитален пазар, капиталов пазар." - посочи Георгиева.

Всичките ни големи инфраструктурни проекти - магистрали и жп линии - съединяват съседните ни държави, пристанища и дават възможност за бързото придвижване на стоките и товарите, посочи премиерът Бойко Борисов по време на Форума.

"Има огромни милиарди европроекти и програми - достатъчно, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига да бъде правен грамотно и разумно. Към този момент България е не само втора по усвояване на еврофондове, което означава добър административен капацитет и на общините, и на правителствата, и на хората, които се занимават с това, но и сме под 2% грешки. Това показва, че нашите хора работят доста по-кадърно от много държави в ЕС." - отбеляза още Борисов.