От 1 януари временно ще е факт зона за свободна търговия между ЕС и Украйна

Това ще потвърди политическата ни подкрепа за страната, коментира Федерика Могерини

07.12.2015 | 14:25 Редактор: Мариета Иванова
От 1 януари временно ще е факт зона за свободна търговия между ЕС и Украйна

Зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще влезе в сила на временен режим от 1 януари. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политика Федерика Могерини след среща на Съвета за асоцииране между ЕС и Украйна.

„Зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна влиза в сила временно от 1 януари, за да потвърди нашия ангажимент за подкрепа на политическата реформа на страната“, коментира тя.

На свой ред еврокомисарят по политиката на разширяване на ЕС Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия „е готова да обсъди с всички страни възможните препятствия в процеса на прилагане на това споразумение“.

Той припомня, че Европейската комисия вече е предоставила на Украйна 55 млн. евро за адаптация на малките и средни предприятия за преминаването към режима на свободна търговия.

Средствата са и за преходните режими на различни украински производители на селскостопанска продукция за период от 5 до 10 години.

„Трябва да разберем, че свободната търговия е сложна задача, но едновременно с това е и важна възможност за украинския бизнес. Европейските стандарти за качество- са световни стандарти за качество и влизането на европейския пазар- е влизане на световния пазар“, коментира Хан.