Кристалина Георгиева подписа европейска програма за настаняване на бежанци

Споразумението беше подписано в Атина с решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани

14.12.2015 | 12:22 Редактор: Мария Аладжова
Кристалина Георгиева подписа европейска програма за настаняване на бежанци

Зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева подписа програма за финансиране по настаняване на 20 хил. бежанци, предава БНР. Споразумението беше подписано в Атина с решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани от 25 октомври.

Програмата ще стартира с финансиране на 20 хил. бежанци в Гърция. Георгиева лично е разговаряла с бежанци, които са временно настанени в центъра Елеона. Там тя се запозна с условията на живот и възможностите за медицинска помощ. 

Документът за отпускане на средствата беше подписан с представителството на Върховния комисариат на ООН в Атина. Оттам ще се извършва и проверката по разпределението на сумата за подслоняване на 20 хил. бежанци. ЕС ще отпусне допълнителни 80 млн. евро на Гърция за настаняването на бежанците.

В рамките на деня Георгиева ще разговаря и с гръцкия министър по миграцията Янис Музалас за стратегията на гръцкото правителство за справяне с бежанската криза. Днес от гръцките острови в Атина пристигнаха над 1500 мигранти. 

Междувременно продължават и протестите на кметовете, в чийто райони се намират центровете за временно настаняване на икономическите мигранти, нямащи бежански статут. Кметовете също ще се срещнат с министъра на миграцията днес, те обвиняват гръцкото правителство в "липса на стратегия и цялостен план".