Демонстранти запалиха сградата на правителството в Косово

Полицията използва сълзотворен газ

09.01.2016 | 20:38
Демонстранти запалиха сградата на правителството в Косово

Демонстранти в Косово участваха в събота в сблъсъци с полицията и успяха да запалят сградата на правителството в столицата Прищина, който бе угасен, съобщи Ройтерс.

Първоначално огън бе запален пред главния вход и бързо угасен. След това обаче седалището на правителството бе обстреляно с петролни бомби, които счупиха стъклата на първия етаж и там избухна пожар. Пожарникарите успяха бързо да потушат огъня.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне многохилядната демонстрация.

Полицията съобщи, че 14 души са пострадали в безредиците в събота, сред тях 10 полицаи и двама журналисти.

Двайсетина демонстранти бяха арестувани. По-рано в събота демонстранти замеряха с петролни бомби, камъни и бутилки органите на реда и запалиха няколко бронирани полицейски коли.

Митингът започна с развети албански и американски знамена.

Протестът бе организиран срещу постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение, което дава на сръбското малцинство по-голяма власт за местно самоуправление и възможността за финансиране от Белград.

Конституционният съд в Прищина обяви някои принципи на Брюкселското споразумение за незаконни.

Опозиционни лидери поискаха оставката на правителството на премиера Иса Мустафа заради споразумението със Сърбия и настояха за предсрочни избори.

„Днес Косово е единно в Прищина и изпраща послание на нарушителите на Конституцията: вие не можете повече да управлявате Косово“, каза Фатмир Лимай, лидер на опозиционната партия Нисма на митинга преди да избухне насилието.

В петък един от лидерите на опозицията, Рамуш Харадинай каза за вестник Zeri, че целта не са предсрочни избори, но „ако опозицията „се обедини, правителството ще трябва да си отиде, заради антикосовските споразумения“

Президентът на Косово Атифете Яхяга осъди насилието, което е най-голямото от подписване на двустранното споразумение със Сърбия през август 2015.

Вицепремирът и външен министър на Косово Хашим Тачи написа в Туитър, че офисът на специалния представител на ЕС в Косово осъжда насилието като път напред.

 

Бившият шведски външен министър и бивш пратеник на ООН за Балканите Карл Билд написа в Туитър: „Това е грозен ден за Косово. Но се надявам, че европейският дух накрая ще надделее“

 

Още по темата

Протестът срещу договора със Сърбия не е първият.

На 30 ноември 2015 опозицията пусна сълзотворен газ по време на заседание на парламента в знак на несъгласие срещу споразуменията със Сърбия и Черна гора.

Косово, където мнозинството от жителите са албанци, обяви независимост от Сърбия през февруари 2008. Това стана с решение на парламента, близо десет години след като НАТО бомбардира Сърбия и изтласка сръбската армия, обвинена в убийства и етническо прочистване в Косово.

Сърбия не признава бившата си южна провинция като независима. И Косово, и Сърбия са под натиск да се признаят и нормализират отношенията си срещу приемане в ЕС.

Мнозина косовски албанци смятат, че договор със Сърбия представлява заплаха за трудно постигнатия суверенитет на Косово. В момента страната е призната от над 100 страни, включително САЩ и ЕС, но не и от Русия.

Фатмир Лимай е бивш министър на транспорта и бивш командир от Армията за освобождение на Косово /АОК/. Той основа партията Нисма /Инициатива за Косово с Якуп Красничи /бивш секретар на АОК/ през 2014.

През 2013 той бе оправдан от EULEX по обвинения във военопрестъпления за измъчване и убийства на сръбски затворници в косовското село Клечка..