ЕК предложи отпадане на визите за Украйна, Грузия и Косово

19.12.2015 | 10:00
ЕК предложи отпадане на визите за Украйна, Грузия и Косово

ЕК обяви в третия си и последен доклад за напредъка на Косово за либерализация на визовия режим с общността, че страната е отбелязала добър напредък.
Комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос каза, че е "много доволен от напредъка на Косово от 2014".

"Уверен съм, че скоро Косово ще бъде в състояние да изпълни всички останали изисквания, така че Комисията да предложи отпадане на визите за косовските граждани", каза Аврамопулос в съобщение на ЕК.

Той предположи, че това ще стане в началото на 2016.

Аврамопулос каза още, че Грузия и Украйна са изпълнили редица законодателни и политически изисквания на ЕС за облекчаване на визовия режим.

Комисията ще направи официално предложение в началото на 2016 за включване на трите страни в безвизовия режим със страните от Шенген. Той трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и ЕП.

След това страните-членки ще решат дали да предоставят безвизов режим за Украйна и Грузия, като Косово все още има да изпълнява препоръки и реформи/.

 

Още по темата

Украйна

Отчетът на ЕК по безвизовия режим с Украйна е финален и няма да се поставят допълнителни условия. Диалогът ЕС-Украйна по либерализацията на визовия режим започна през 2008. Украйна изпълни всички условия, включително въвеждане на биометрични данни. В момента се сменят старите паспорти с нови по европейски образец.

След като ЕК публикува доклада си в петък, външният министър на Украйна Павел Климкин каза, че разчита до 5-7 месеца визите за украинците да отпаднат.

 

Още по темата

Грузия

Грузия прие с радост новината за заключението на ЕК. Колони автомобили с фрага на ЕС минаха по улиците на Тбилиси.

Комисарят по миграция и вътрешни работи Аврамопулос уточни, че ЕК ще предложи Украйна и Грузия да бъдат включени в списъка на страните, които могат да пътуват без визи в ЕС до три месеца и няма да се отнася за пътувания с цел работа.
Бившата председателка на парламента и лидер на опозиционната партия Демократично движение Нино Бурджанадзе каза, че отмяната на визите за ЕС може да доведе до демографски последици за Грузия.

 

Още по темата

Косово

Докладът на ЕК поставя четири приоритета за Косово за оставащия период до отпадане на визите:
- да насочи достатъчен брой съдии към борбата с тежката престъпност
- да води отчетност за разследванията, съдебните решения и конфискации по делата срещу организираната престъпност и корупцията
- да осигури оперативна независимост на агенцията за обществени поръчки
- да отбележи напредък по законодателството за смяна на имената.

Смяната на име и фамилия в Косово става само веднъж на пет години и след проверка от полицията и съда. От ноември специална комисия на държавната администрация по регистрация проверява молбите за смяна на името в своите архиви, но в бъдеще това ще се прави от местните власти.

Косово получи препоръка да се погрижи да сигурността на документите и обединение на базите данни в една. От лятото чрез новата система за регистрация документи за самоличност са проверени личните данни на 86% от населението.
Друга препоръка преди отпадането на визите за косоварите е ратифициране на договора за демаркация на границата с Черна гора.

Косово има договор за реадмисия със 17 страни от ЕС, включително България.

Косово и ЕК работят по отпадане на визите от 2012. Пет балкански страни пътуват без визи в общността - Македония, Черна гора, Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма