Сълзотворен газ в парламента на Косово

Опозицията протестира срещу преговорите със Сърбия

30.11.2015 | 14:20
Сълзотворен газ в парламента на Косово

Опозиционни депутати в Косово отново нарушиха работата на парламента със сълзотворен газ, в знак на несъгласие срещу споразуменията със Сърбия и Черна гора, съобщи АФП.

Клаук Конюфца от основното опозиционно движение Самоопределение каза в понеделник, че членовете на партията няма да допуснат започване на работа на парламента, докато правителството не се откаже от сделката със Сърбия.

Споразумението дава повече права на общностите в Косово, където живеят етнически сърби.

Опозицията не е съгласна и с демаркирането на границата с Черна гора и настоява и този договор да бъде денонсиран.

"Ще има конфронтация. Няма да позволим провеждането на сесии на парламента", каза Конюфца, цитиран от АФП.

Още по темата

В последните три месеца опозицията в Косово редовно пуска сълзотворен и лютив газ в парламента, използва свирки и водни бомби.

Двама депутати са в ареста, други двама имат заповед за арест.

Полицията съобщи, че арестувала опозиционен народен представител след като намерила у него два флакона сълзотворен газ.

 

Преговорите Косово-Сърбия

Конституционният съд на Косово прекрати споразумението със Сърбия докато реши дали нарушава конституцията. Правителството в Прищина каза, че ще иска международна експертиза за демаркацията на границата с Черна гора.

Косово и Сърбия водят преговори с посредничеството на ЕС, за да преодолеят различията си. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 - акт, който Белград все още отхвърля. Членството на Сърбия в ЕС зависи от признаването на Косово.

 

Кери в Белград

Тази седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига в Белград за ежегодната среща на ОССЕ, организирана от Сърбия, която е председател през 2015.

Двудневната среща на Кери с вицепремиера и външен министър Ивица Дачич и Кери ще бъде посветена на сигурността след атентатите в Париж.

Това е второ посещение на високопоставен представител на Запада в Сърбия за две седмици. Ген.-секретар на НАТО Столтенберг дойде в Белград преди това.