Аню Ангелов: Въпросът за обща европейска полиция и европейска прокуратура се обсъжда

Пречките пред влизането на България и Румъния са политически, коментира той

25.09.2015 | 08:41 Редактор: Мариета Иванова
Аню Ангелов: Въпросът за обща европейска полиция и европейска прокуратура се обсъжда

Въпросите за обща европейска полиция и европейска прокуратура са поставени на масата за обсъждане, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Аню Ангелов, бивш министър на отбраната и настоящ съветник на премиера Бойко Борисов.

Той изтъкна също така, че пречките пред влизане на България и Румъния в Шенген са политически и това, което е важно е „европейските държави да признаят, че сме готови“ да се присъединим към общото пространство. Ангелов допълни, че има плюсове и минуси пред влизането на страната ни в Шенген. В тази връзка той изтъкна, че „нашата граница е много по-сигурна“, докато сред минусите е, „че ако сега влезем ще трябва да запазим граничния контрол“. Ангелов подчерта, че Гърция, която е член на Шенген е изпращала към Македония бежанци.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали сред пречките за присъединяването на страната ни не е опасението за сигурността на информацията, Ангелов подчерта, че „ние и сега получаваме тази информация“ по линия на службите за сигурност.

Ангелов добави още, че продължава изграждането на оградата по границата с Турция. Той изтъкна, че решението на бежанската криза е в намирането на политическо решение на конфликта в Сирия и на този с управлението на Либия.

„Всички държава знаят, че проблемът (в Сирия) може да се реши само политически,“ коментира той.

Ген. Ангелов коментира още, че в Брюксел преди два дни- на 23 септември, България е настояла за превантивно финансиране на мигранционни центрове у нас и за третиране  на страната ни като външна граница на ЕС, макари и не членка на Шенген.

По повод полетите на българското въздушно пространство, Ангелов коментира, че „нашето въздушното пространство си е наше и МВнР има право да дава или не разрешение кой да преминава“.