Борисов опроверга, че е поискал да има гореща точка за прием на бежанци у нас

Премиеърът изтъкна, че на територията на Сирия и Либия трябва да се изградят зони за сигурност

24.09.2015 | 14:15 Редактор: Мариета Иванова
Борисов опроверга, че е поискал да има гореща точка за прием на бежанци у нас

Премиерът Бойко Борисов опроверга категорично информацията, че е поискал да има „гореща точка“ за прием на бежанци на територията ни на извънредния съвет в Брюксел, предава Investor.bg.

„В България и сега има гореща точка – има изградени бежански лагери”, неколкократно подчерта той. Борисов обясни, че в тях страната ни ежедневно приема идващите бежанци, за които се грижим с цялата хуманност, която има българският народ.

Грижим се за бежанците дори по-добре, отколкото за българския пенсионер, подчерта Борисов.


В  изказване след срещата на лидерите от ЕС Меркел подчертава, че ако България поиска да изгради такъв център от типа на горещите точки в Италия и Гърция ще получи същия тип подкрепа. Тя подчерта, че на срещата е станало дума за това, че като съседна на Турция страна България е под огромен натиск.

Ето и изказването на германския канцлер Ангела Меркел след срещата на лидерите от ЕС в Брюксел на 23 септември.

Борисов смята, че на територията на Сирия и Либия трябва да се изградят зони за сигурност, за да може бежанците да са близо до родните си места и да се върнат там след разрешаване на конфликта. За да се разреши кризата, той смята, че Европа трябва да е в диалог с Русия и със САЩ.

Премиерът изрази тревога от това, което предстои, като напомни, че турската страна вече призна, че трудно удържа бежанската вълна на територията си. „Лесно е, ако бежанците влязат от държава от ЕС – можем да ги върнем, но не можем да ги върнем, ако влязат от Турция“, напомни той.

По думите му нямаме предпоставки да мислим, че нещата приключват с приема на определен брой бежанци. Премиерът каза, че подробно на Съвета е обяснил и демографския фактор у нас и по-конкретно ситуацията в смесените райони. По думите му, ако в тях се вкарат 100-200 хил. мюсюлмани, се променя демографската картина там.

На извънредния съвет Борисов е подчертал, че и сега страната ни е „гореща точка“ и външна граница на ЕС, а това не се има предвид от Брюксел. Той поставил и въпроса, ако страната ни бъде залята от бежанска вълна, ще има ли извънреден съвет, както такъв беше направен по искане на Австрия и Германия.

По думите му много европейски страни се сетили вчера на извънредния съвет, че Турция е съсед на ЕС.

Извадих картата на България и на региона и казах, че сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от сухопътната граница на Гърция и Турция. Полагаме огромни усилия, командироваме полицаи, това не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което ние не сме, не трябва да се отчита от ЕС“, подчерта той.