На срещата на ЕС Борисов поискал в България да има приемен център за бежанци

По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени такива центрове, изтъкнала и Меркел

24.09.2015 | 08:32 Редактор: Мариета Иванова
На срещата на ЕС Борисов поискал в България да има приемен център за бежанци

На срещата на върха на европейските лидери в Брюксел премиерът Бойко Борисов е поискал в България да бъде открит приемен център за бежанци, предава Dnes.bg, като се позовава на думи на германския канцлер Ангела Меркел.
Тя допълнила, че инициативата идва от страната ни.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието ? с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", коментира Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

Премиерът на Хърватия отказа в страната му да има подобен център.

След срещата на върна в Бркюксел Меркел изтъкнала, че „по външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция". По думите й това е приемните центрове са единственият начини за презаселване на бежанци.

"В тях трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци", коментирала канцлерът.

Служители на европейските агенции за границите Фронтекс и полицейската Европол, както и на бюрото за убежище, ще работят в тях с местните власти по обработването на молбите за убежище, за провеждане на интервютата на бежанците и проверката за принадлежност към терористични организации.

В писмо до турския си колега  Ахмет Давутоглу премиерът Бойко Борисов коментира, че споделя виждането, „че създаването на оптимални условия, които биха спомогнали за справяне с бежанската криза и биха позволили завръщане на имигрантите в Сирия след урегулирането на политическата ситуация там, не биха могли да бъдат реализирани без прилагане на всеобхватен подход на ЕС в тясно сътрудничество с Турция и заслужават засилено внимание и анализ“.


2
0 rate up comment rate down comment 0
cybertrone@hacker.bg
преди 8 години
Направо е върха да. Само дето тези пришълци никога няма да ги накараш да работят. И ЕС ще кажат после, парите ги похарчихме за лагерите и за друго няма средства за сега, стискайте зъби. А като им писне на диваците и се разбунтуват ще стане страшно. По много тънък лед ходят и ГЕРБ и ЕС. Те и базите щяха да осигурят хиляди работни места, и чуждите инвестиции също, ама още не е дошло кукувото лято и ще почакаме още. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
valentinus_sz@abv.bg
преди 8 години
Браво на Бойко! Приемен център е супер далавера - ще пристигнат в Бг стотици милиони евра, ще си осигурим платежоспособен пазар за храни, дрехи и санитарни консумативи /точно тези, които не можем да продаваме в русия заради санкциите/ и евтина работна ръка за производства, конкуриращи китайските. Мигрантите ще са в огромен център от затворен тип и бели няма да могат да правят. Та Бойко осигурява с този център десетки хиляди нови работни места в БГ.Евалла! Сигнализирай за неуместен коментар