Милиардер от Египет иска да купи остров за бежанците

Телеком магнатът Нагуиб Сауирис е готов да плати до 100 млн. долара на Гърция или Италия

04.09.2015 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Милиардер от Египет иска да купи остров за бежанците

Египетският милиардер Нагуиб Сауирис изяви готовност да купи остров, на който да приюти хилядите бежанци от Сирия и други размирни райони. Телеком магнатът обяви намерението си в телевизионно интервю и написа в Twitter пост по темата, който гласи: „Гърция или Италия, продайте ми остров и аз ще го нарека „Независимост” и ще приюта мигрантите, ще им осигуря работа, създавайки нова държава”.

DailyMail уточнява, че Сауирис е готов да плати от 10  до 100 милиона долара за острова.  Онлайн изданието отбелязва, че през тази година над 2 300 души са намери смъртта си, докато се опитват да стигнат до Европа.

В телевизионното интервю милиардерът е заявил, че ще се обърне към правителствата на Гърция и Италия с предложението си. На въпрос дали идеята му е осъществима, той отговя с „разбира се”.

Той допълва още, че има дузина пустеещи острови, които биха могли да приютят стотици хиляди бежанци.

По думите му на острова за бежанци ще има „временни места за настаняване за хората, след което ще започне наемането им за изграждането на къщи, училища, университети, болници".

„И ако нещата се подобрят, който иска да се върне (в родното си място), да се върне,” коментира Сауирис, чието семейство е разработило популярния курорт El Gouna на египетския бряг на Червено море.

Милиардерът е наясно, че пред изпълнението на подобен план има предизвикателства, като се започне с това да убеди Гърция или Италия да продаде остров и се премине през уреждането на юридическите и митнически регулации.

Но тези, които получат подслон, ще бъдат третирани като „човешки същества”, коментира милиардерът, подчертавайки че отношението към тях сега е, като към „добитък”.