fallback

Унгария спря влаковете за Западна Европа заради бежанците

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

03.09.2015 | 14:29 Автор: Георги Стоянов

Има две важни развития през последните няколко часа. Първото е, че унгарските железници са отменили влаковете от една от главните жп гари в Будапеща, източната гара Келети, към западна Европа.

В същото време изглежда, че полицаите на гарата, които се опитваха да блокират достъпа на бежанците до жп гарата, изцяло се изтеглили.

Още по темата

За това виждате тези кадри на хаос от гарата. Ето как стоят нещата. Унгарският премиер замина за Брюксел днес, Виктор Орбан замина за Брюксел.

Той иска да отправи много ясно послание и да поиска помощ. В същото време от други европейски страни, особено Германия, чуваме както критики, така предложения за потенциална помощ.

През последните 24 часа чухме някои критики за начина, по който Унгария процедира с бежанците.

Те не се придържат към така нареченото споразумение от Дъблин, според което първата страна, в която са пристигнали бежанците, трябва да ги регистрира.

В същото време господин Демизир, който е вътрешният министър тук в Германия, той говори за специална програма, за предоставянето на доста пари за страни като Унгария, Гърция и Италия – така наречените горещи точки, за да им се помогне да се справят с потока от бежанци.

Защото е ясно, че тези страни, през които влизат бежанците, се нуждаят от доста сериозна финансова подкрепа не само за прехвърлянето, но също така и за осигуряването на подслон на тези бежанци, които както виждате на вашите екрани местната инфраструктура не е в състояние да поеме.

 

fallback
Още от Свят
fallback