fallback

Хилари Клинтън отвърна на критиките на Джеб Буш за Ирак и "Ислямска държава"

Тя насочи вината към брата на Джеб Буш - бившия американски президент Джордж У. Буш, който започна войната в Ирак през 2003 г.

16.08.2015 | 10:34 Автор: Георги Стоянов

Водещият претендент на демократите за президентската кандидатура на изборите в САЩ през 2016 г. Хилари Клинтън отвърна на коментарите на републиканеца Джеб Буш, че политиката на американския президент Барак Обама за Ирак е създала нестабилност, довела до възхода на групировката "Ислямска държава", съобщи Ройтерс.

Клинтън, която беше държавен секретар в правителството на Обама, насочи вината към брата на Джеб Буш - бившия американски президент Джордж У. Буш, който започна войната в Ирак през 2003 г. и също така подписа споразумението за изтегляне на американските войски.

Още по темата

"Намирам за някак странно, че Джеб Буш толкова много се съсредоточава върху - това да защитава - действията на брат си в Ирак", каза тя пред репортери на щатския панаир в Айова.

"Но ако ще прави това, той би трябвало да представи цялата картина. А цялата картина, както знаете, включва споразумението, което Джордж У. Буш сключи с правителството на Малики в Ирак, определило края на 2011 г. като дата за изтегляне на американските войски", заяви Клинтън.

Джеб Буш, който е водещ претендент за кандидат-президентската номинация на републиканците, казва, че Обама е пропуснал възможността да остави в Ирак за всеки случай около 10 000 войници, когато американските сили са се изтеглили през 2011 г., посочва Ройтерс.

Клинтън също така отново заяви, че не е изпращала или получавала класифицирани електронни писма от своя домашен имейл сървър, докато е била държавен секретар. Това е въпрос, който продължава да тегне над нейната кампания, отбелязва Асошиейтед прес.

Нейният съпруг - бившият президент на САЩ Бил Клинтън - игра голф с Обама преди тържество за рождения ден на техния общ приятел Върнан Джордан, който е влиятелна фигура във Вашингтон, посочва Ройтерс.

Обама е на почивка със семейството си на остров Мартас Винярд, щата Масачузетс, и през последната седмица прекарва доста време на игрището за голф.

Обама и Бил Клинтън преодоляха някогашното обтягане на отношенията им, което се породи във връзка с първичните избори на демократите за определяне на техния кандидат за президент на САЩ през 2008 г., на които Обама победи Хилари Клинтън.

Бил Клинтън водеше усилена кампания за преизбирането на Обама през 2012 г., а Обама, макар още да не е подкрепил когото и да било за надпреварата през 2016 г., изразява възхищението си от Хилари Клинтън.

fallback
Още от Свят
fallback