fallback

Ситуацията в Из. Украйна върви към нормализиране: Лисенко

15.02.2015 | 20:08

Боевете в Източна Украйна секнаха рязко в неделя, 15 февруари 2015, но все още се чува спорадична стрелба и след влизане в сила на примирието – първа стъпка в крехкия мирен план, който трябва да сложи край на 10-чесечния конфликт, съобщава АФП.

Спорадична артилерийска стрелба в неделя, 15 февруари се чуваше край Дебалцево, където проруските сепаратисти водеха ожесточена битка с украинските части часове преди влизане в сила на примирието.

Киев съобщи за двама убити цивилни в Попасна при обстрел на града в района на Луганск 20 минути след полунощ на 15 февруари.

Украинските военни съобщават, че в цялата зона на конфликта частите им са били обстрелвани десет пъти, но че към 03:00 ч. в неделя стрелбата е спряла.

"Като цяло ситуацията в Източна Украйна изглежда върви към стабилизиране," каза говорителят на антитерористичната операция на украинската армия Андрий Лисенко, цитиран от АФП.

 

Последното споразумение между Украйна и бунтовниците, постигнато в Минск на 12 февруари 2015, след маратонни преговори с лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция е смятано за последната надежда за спиране на боевете, при което от април 2014 досега загинаха 5480 души.

 

Преподавателят по приложна икономика проф. Стив Ханке заяви в Туитър, че "Украйна е в спиралата на смъртта".

Икономистът прогнозира годишна инфлация 212% и банкова криза.

Русия изпрати на 15 февруари пореден хуманитарен конвой за Украйна. Камионите се върнаха вечерта в Русия.

fallback
Още от Свят
fallback