fallback

Нова ескалация на конфликта в източна Украйна

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

21.01.2015 | 15:27 Автор: Георги Стоянов

Райън Чилкот: Така че сме свидетели на сериозна ескалация на боевете в Украйна. Украинците казват, че сега Русия има два батальона на тяхна територия.

Тази сутрин украинците съобщиха, че са спрели руско нападение срещу два украински поста.

През последния ден Украйна обяви, че руснаците са струпали още 3 батальона на границата.

3 батальона, които са в готовност и чакат заповед да навлязат в Украйна. Русия казва, че в това няма нищо вярно.

Боевете продължават в Донецк - това е най-големият град в източната част на страната.

Още по темата

Боевете са наистина ожесточени на летището, което беше гореща точка през последните няколко седмици.

Също така има признаци за обстрел в покрайнините на Мариупол. Мариупол е град в източната част на страната, който все още се контролира от украинците.

Фактът, че има стрелба в покрайнините на града, на 25 минути с кола от центъра, поражда опасения, че идеята за сухопътен коридор между територията, контролирана от сепаратистите и Крим, който беше окупиран и анексиран от Русия, може би все още е на дневен ред.

Междувременно в Москва руският президент втвърди тона си като каза, че Русия ще се защитава.

Той беше на изложение на нови руски оръжия вчера. Имаме и извънредна среща на четирите страни замесени в този конфликт, ако мога така да се изразя, днес в Берлин.

Германците организираха срещата по искане както на руснаците, така и на украинците. Русия и Украйна, Германия и Франция ще присъстват на срещата със своите външни министри.

Тя на практика е опит в последния момент за съживяване на мирните преговори. На този етап обаче това изглежда, че ще е доста сложно.

А какво се случва на валутните пазари?

Райън Чилкот: Рублата се търгува при курс от 65 рубли за долар днес. Това не е толкова зле като тези 80 рубли за долар, които достигнахме на 16 декември миналата година.

Но да незабравяме, че това беше един моментен срив на рублата, колапс на рублата на фона на банковата паника.

В този ден рублата затвори при курс от 67 рубли за долар, така че 65 рубли за долар не е много далеч от това ниво.

Видяхме, как рублата наистина отслабна през последните няколко седмици на 2015 на фона, разбира се, на спадащите цени на петрола.

Другото нещо, което следя днес, е VTB. Франсин и Гай разговаряха с изпълнителния директор на VTB Андрей Костин. Това е първото му интервю за деня в Давос.

Миналата година VTB изгуби 32%. От тези 21 анализатори, с които разговаряхме, само двама смятат, че трябва да купуваме акциите им.

Мисля, че има две неща, които не трябва да забравяме. От геополитическа гледна точка нещата са много зле - ситуацията вероятно е най-лошата от август.

Това вероятно ще влоши ситуацията в Украйна. Украйна се нуждае от международна финансова подкрепа и кредиторите ще са по-малко склонни да предоставят тази подкрепа, като се има предвид нестабилността на изток.

Но когато става въпрос за Русия, определено трябва да следим цената на Брент. Сега тя е около 48 долара за барел, не 46 долара, до които падна по-рано.

Тя обаче не е много далеч от тези нива и разбира се, много хора предполагат, че цената на петрола ще падне допълнително.

fallback
Още от Свят
fallback