Fitch понижи рейтинга на Русия от BBB на BBB-

Прогнозата е „негативна”

10.01.2015 | 10:49 Редактор: Мариета Иванова
Fitch понижи рейтинга на Русия от  BBB на BBB-

Международната рейтингова агенция Fitch понижи в края на изминалата седмица дългосрочния рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една стъпка от "BBB" до "BBB-" и „негативна” прогноза, съобщи информационна агенция ТАСС.

Краткосрочният рейтинг в чуждестранна валута е запазен на ниво „F3”, а таванът по рейтингите е понижени от  "BBB" до "BBB-".
"BBB-" се явява най-ниският рейтинг в категорията, който инвеститорите определят като „инвестиционен”. Следващата степен в скалата на Fitch – "ВВ+", означава „спекулативно” ниво.

От Fitch посочват, че понижението на рейтинга на Русия е свързано с рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 на фона на понижението на цените на петрола, спада на курса на рублата и повишаването на лихвените проценти.

„Санкциите на Запада, въведени за първи път през март 2014, продължават да оказват негативно влияние на икономиката, блокирайки достъпа на руски компании и банки към външния пазар на капитали,” посочват от агенцията.

Специалистите от Fitch прогнозират, че през тази година БВП на Русия ще се свие с 4%, като по-рано се очакваше понижението да е общо с 1.5%. Според прогнозите на агенцията, икономическият ръст на Русия ще се възстанови най-рано през 2017 година. До края на тази година инфлацията в страната ще достигне 8,5%.