fallback

Канада изпраща експериментална ваксина срещу ебола в СЗО

След консултации ще бъде взето решение за приложение на новото лекарство

19.10.2014 | 11:40 Автор: Мариета Иванова

Правителството на Канада ще изпрати 800 флакона с експериментална ваксина срещу ебола на Световната здравна организация. Пратката ще бъде доставена през идната седмица. Препаратът е разработен от специалисти от Канадската национална микробиологична лаборатория.

Световната здравна организация ще се консултира със здравните власти в най-засегнатите от вируса страни и ще реши по какъв начин ваксината да бъде разпределена и използвана. Медикаментът е в период на клинични тестове и във Военния изследователски институт „Уолтър Рийд” в САЩ. Изпитванията на канадската ваксина започнаха в началото на седмицата в Съединените щати, когато за първи път бяха тествани и върху хора. Тогава канадският здравен министър Рона Еймброуз определи резултатите като „много добри” и „обнадеждаващи”. Тя добави, че ваксината е показала "100-процентов резултат при изпитания върху животни".

До момента няма одобрена ваксина срещу смъртоносния вирус, който по последни данни е отнел живота на над 4500 души.

Наскоро руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова обяви, че до 6 месеца Русия възнамерява да представи ваксини за борба срещу ебола. Тя заяви, че в момента се работи по създаването на три ваксини, като една от тях е достигнала до клинични изпитания. Скворцова добави, че съществува руски противовирусен препарат, който е много ефективен в борбата с подобни на ебола трески, като например Марбургската хеморагична треска.

 

fallback
Още от Свят
fallback