Медицински екипи у нас са започнали обучение за работа с пациенти с ебола

При случай на ебола у нас, той ще бъде приет във ВМА

17.10.2014 | 14:48 Редактор: Ирина Георгиева
Медицински екипи у нас са започнали обучение за работа с пациенти с ебола

Медицински екипи у нас вече са започнали обучение за работа с пациенти с ебола.

Основният корпус на Инфекциозна болница в столицата е в ремонт, затова при случай на ебола у нас, той ще бъде приет във Военномедицинска академия:

"Според експертния съвет заради условията и заради това, че централния ни корпус е в ремонт първите случаи ще попаднат във Военна болница, разбира се, в зависимост от ситуацията инфекциозна болница ще отговори." - заяви проф. Татяна Червенякова.

Във ВМА вече тече подготовката на медицинския персонал за работа със защитните костюми: 

"Дори и най-голямото облекло като клас, което може да се използва в крайна сметка би трябвало да има една натренираност на персонала. Защото след свалянето на това облекло - да речем един от случаите, които е описан, този, който е бил с облеклото, изпотен, първото нещо, което е направил е да си избърше очите, а това вече е достатъчно, за да може да бъде заразен ." - обясни Андрей Галев от ВМА.

Експертите обясниха още, че на летищата у нас има термокамери чрез, които се следи за заразени с вируса:

ъпросът е, че това е заболяване с инкубационен период от 2 до 21 дни, като най-често от 10 до 12 дни е инкубационния период, тоест един човек може да бъде заразен, в инкубационен период – без температура, без никакви оплаквания и да мине покрай термокамерите без да има проблем." - заявяват от летищата.

Голяма част от началните симптоми са нехарактерни и могат да имитират много други заболявания, обясниха още експертите.