СЗО активизира усилията срещу ебола

Обама разреши на Пентагона да използва Националната гвардия и Резерва на армията в помощ в борбата срещу ебола

17.10.2014 | 08:39 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО активизира усилията срещу ебола

СЗО увеличава усилията си за предотвратяване на разпространението на смъртоносния вирус ебола извън границите на сериозно засегнатите държави в Западна Африка. Специални екипи ще посетят държавите с цел да им помогнат да направят оценка на плановете за реакция. Ще бъдат извършени симулационни учения и ще бъдат предоставени предпазни средства за здравните работници, в случай на поява на ебола.

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан заяви, че е горчиво разочарован от отговора на международната общност и коментира, че богатите държави трябва да предприемат спешни мерки. По думите му международната общност се е събудила след като епидемията застигна САЩ и Европа, но трябва да се знае, че светът е взаимосвързан и всичко е въпрос на време.

На 16 октомври първата група от 150 медицински работници пристигна в Сиера Леоне, за да създаде център за лечение на здравни работници, заразени с коварния вирус. Китай пък обяви, че предоставя 38 милиона долара за хуманитарна помощ в засегнатите държави. Президентът на САЩ Барак Обама разреши на Пентагона да използва Националната гвардия и Резерва на армията в помощ на страните от Западна Африка в борбата срещу ебола. Администрацията на Обама поставя коварния вирус наравно с глобалната заплаха от тероризма. Обама продължава да застъпва позицията си, че е против забраната за влизане на пътници от Западна Африка, тъй като мерките за проверка по летищата работят. 

"Неуморната забрана за влизане в страната не е най-добрият начин. Ние ще продължим да наблюдаваме спазването на мерките. С американския народ няма да се поколебаем да направим каквото е необходимо, за да се спре разпространението тук в САЩ." - заяви президентът на САЩ.

Увеличават се европейските държави, които въвеждат стриктни мерки срещу разпространение на заразата. Франция също се присъедини. Властите започват щателни проверка на пътниците, пристигащи от Гвинея на летището Шарл де Гол. Самолет на Air France беше поставен под карантина на летището в Мадрид заради опасения, че единия от пътниците е заразен с вируса ебола.